Vučić: Moja molba Srbima sa KiM, pokušajmo da sačuvamo mir

U Briselu je danas održan hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koja je najavila da će kažnjavati vlasnike vozila srpskih registarskih oznaka od 22. novembra.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je najpre odvojeno razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a potom i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Nakon toga je usledio zajednički sastanak sa dvojicom lidera koji je trajao više sati.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor.

Naveo je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj tražio da prištinska strana ne primenjuje kazne, a da mi ne izdajemo nove KM tablice.

"Pred nama su besane noći i svakako mnogo teških dana. Ali ćemo mi poslušati savete i zahteve Borelja – on je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM što smo rekli da je sve u redu, tako da ćemo mi to poštovati i ponašati se u skladu s tim", naglasio je Vučić nakon sastanka u Briselu.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naglasio je da je Boreljov predlog za registarske tablice neprihvatljiv bez posvećenosti konačnom sporazumu.

I visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj potvrdio je da posle mnogo sati razgovora Beograd i Priština danas nisu došli do dogovora. Naveo je da je EU predala predlog koji je mogao da spreči rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike