Vučić: Mir je osnov za razvoj političke, kulturne i privredne saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Samita Pokreta nesvrstanih poručio da je mir osnov za razvoj političke, kulturne i privredne saradnje.

"Dobro došli kući. Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koji u duši nosi mir i osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili kada su osnivali ovaj Pokret bio je mir. Mir je osnov za razvoj saradnje, bilo da je reč o političkoj, kulturnoj ili privrednoj saradnji", rekao je Vučić.

Dodao je da je međunarodna saradnja, poštujući principe Ujedinjenih nacija, jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva.

Vučić je naglasio da Agenda 2030 Ujedinjenih nacija ističe i promoviše tri velika cilja – mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava.

"Imajući u vidu pomenutu agendu, UN su uspostavile Međunarodni dan multilateralizma i diplomatiju za mir, a 24. aprila 2019. smo prvi put proslavili taj dan. Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, zemlje osnivača UN i Pokreta nesvrstanih zemalja, ponosni je promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih pravnih normi", kazao je Vučić.

Istakao je da mu je velika čast što su se učesnici Samita nesvrstanih okupili danas u Beogradu.

"Uveren sam da Beograd, kao viševekovni simbol raskrsnica civilizacija, tačka kontakta i susreta između Istoka i Zapada, gde se različite civilizacije, kulture i religije oduvek susreću možda vas podstakne na dijalog i za izgradnju novih mostova saradnje", naveo je Vučić i dodao da mu je drago što vidi veliki broj prijatelja iz udaljenih delova sveta uprkos pandemiji.

Naglasio je da je time ukazana čast Srbiji kao domaćinu konferencije.

"Nažalost, ima samo nekolicina velikih multilateralnih sastanaka u svetu. Ovo će biti izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima od zajedničkog interesa licem u lice", kazao je Vučić.

Dodao je da je želja da se ovim događajem oda počast prvoj konferenciji Nesvrstanih u Beogradu koja je održana 1961. godine, u vreme blokovskih podela, a koja je dala veliki istorijski značaj stvaranju različite vizije sveta.

"Ta vizija je zasnovana na uzajamnoj saradnji i poštovanju država i naroda i nije bilo mesta u njoj za dominaciju jedne države nad drugima. Nadam se, međutim, da nećemo samo da razgovaramo o prošlosti, već i o budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo, jer sam uveren da svet dijaloga, kompromisa i svet mira i dalje jeste moguć i dostižan", naglasio je predsednik Srbije.

Podsetio je da je veliki broj lidera 1961. godine, u vreme globalnih previranja i nesigurnosti, imao hrabrosti da artikuliše alternativni put u tadašnjem bipolarnom svetu, uprkos činjenici da se Pokret tada sastojao od država različitih identiteta, kultura, religija i političkih i ekonomskih sistema.

"Ne bi trebalo da zaboravimo suštinsku ulogu koju je Pokret odigrao u očuvanju mira i bezbednosti u svetu. Proces dekolonizacije koji je promovisao jednak društveni i ekonomski razvoj svih zemalja. Uprkos brojnim usponima i padovima, Pokret nesvrstanih zemalja je, uveren sam, uspešna priča", kazao je Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар