Vučić i Orban: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban ocenili su večeras u Subotici da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji i da su zasnovani na međusobnom razumevanju i poverenju, kao rezultatu višegodišnje saradnje.

Vučić i Orban su izrazili iskrenu posvećenost bilateralnoj i saradnji u pitanjima od važnosti za ceo region, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Orbanu, koji je u Suboticu doputovao da bi sutra prisustvovao zajedničkoj sednici vlada dve zemlje, Vučić je zahvalio za otvorenu i snažnu podršku Mađarske evrointegracijama Srbije, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Vučić se Orbanu izvinio zbog „neodgovornih izjava o Mađarima, građanima Srbije, koje su se čule na jučerašnjem skupu opozicije u Beogradu“, i naveo da „to nije stav većinske Srbije, već stav dela neodgovornih i neozbiljnih ljudi“.

Vučić i Orban su večeras razgovarali i o mogućim novim mađarskim investicijama u Srbiji i o konkretnim merama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata, posebno o izgradnji gasovoda Turski tok, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je predsednik Srbije upoznao mađarskog premijera sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine zbog uvođenja kosovskih taksi na srpsku robu.

Sastanku su prisustvovali i ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske, Ivica Dačić i Peter Sijarto.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike