Vučić i Cerar o bilateralnoj saradnji, regionalnim odnosima i evrointegracijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Mirom Cerarom o intenziviranju bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, kao i o regionalnim odnosima i procesu evrointegracija Srbije, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je istakao da je produbljivanje političkog dijaloga od izuzetnog značaja za jačanje bilateralne saradnje.

O tome svedoči i Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, koja će biti održana sredinom decembra u Srbiji, kao i predstojeća poseta predsednika Vlade Slovenije Marjana Šareca.

Sagovornici su konstatovali da su obe zemlje iskreno zainteresovane za očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana, njegovu evropsku perspektivu i nastavak dijaloga na svim nivoima.

„Pozdravljamo aktivan angažman Slovenije u regionu Zapadnog Balkana kroz njeno učešće u Berlinskom procesu, kao i nastavak neformalnih susreta zvaničnika u okviru Brdo-Brioni procesa“, rekao je Vučić i izrazio očekivanje da se Berlinski proces ubuduće ponovo usredsredi na povezivanje, naročito infrastrukturno, kao i na ekonomsku saradnju.

Vučić je naglasio da je Slovenija posebno važan ekonomski partner Srbije, sa kojim postoje stabilni privredni tokovi, povezanost tržišta i sve uspešnija investiciona saradnja.

On je dodao da je Srbija spremna za dalje razvijanje ekonomskih odnosa, uz ocenu da postoji značajan prostor za intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, infrastrukturnog povezivanja, saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, razvoja malih i srednjih preduzeća.

Vučić je naglasio da se od početka dijaloga Beograda i Prištine suočavamo sa velikim i ozbiljnim problemima u sprovođenju postignutih dogovora zbog opstrukcije od strane Prištine.

Uprkos ovakvom ponašanju Prištine, Beograd ostaje suštinski i čvrsto opredeljen da sva otvorena pitanja rešava kroz dijalog, u interesu pomirenja i stabilizacije prilika u regionu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike