Vučić: Bez sveobuhvatnog paketa nema sporazuma o KiM

Aleksandar Vučić je, upitan za izjavu agenciji Rojters, prema kojoj traži garancije za članstvo Srbije u EU 2025. ako potpiše sporazum sa Albancima, podsetio da je to i ranije, 100 puta, govorio međunarodnoj zajednici.

"Međutim, mi nemamo ni sporazum, ni nacrt, niti predlog" podvukao je Vučić dodajući da treba pustiti da se vode razgovori.

Ukazao je da nije optimista po pitanju sporazuma, ali da će dati sve od sebe da se napravi dogovor.

"Ali, ako neko misli da je moguć sporazum bez sveobuhvatnog paketa, koji bi se ticao budućnosti Srbije, bez dodatne ekonomske pomoći, dramatično bržeg rasta, ne pada mi napamet", poručio je Vučić.

Vučić je ocenio da je Srbija dobro postavila svoju platformu.

"Ako neko kaže da se radi samo o novcu, naravno da je novac važan, ali pre svega se radi o interesima našeg naroda na kiM, a potom sve drugo što možemo da obezbedimo. Da li je to realno? Nije, ali je nemoguće da prihvatimo sporazum bez sveobuhvatnog paketa", zaključio je Vučić.

"Nadam se dobrim vestima iz Kine"

Predsednik Vučić izjavio da sa velikom željom i očekivanjima večeras putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.

"Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i vazne vesti za nase građane i dodatno ubrzati rast nase ekonomije", rekao je Vučić posle učešća na srpsko-indijskom privrednom forumu, a uoči posete Kini, početkom naredne sedmice.

Ukazujući na značaj te posete, ukazao je da će se po peti put sresti sa kineskim predsednikom Si Đipingom i da je to ogromna čast za nasu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor.

On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partner za Bor, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otovrenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.

"Spasli smo Bor", rekao je Vučić, i istakao da taj ugovor znači i spas za istocnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac…

On je istakao da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.

Objasnio je da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB bile 1,2 milijardi evra.

Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i južnom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.

Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.

Vučić je rekao i da može da se pohvali time da ćemo prvi put kupiti i naoružane bespilotne letilice za nasu vojsku.

Ukazao je i da je "Ikarbus" još jedna uništena fabrika za vreme prethodne vlasti sa oko 1.300 ljudi i da se za nju nalazi strateški partner.

Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.

Kaže i da svaki put ponovo kineske prijatelje moli za nešto novo, ali da kada se sve završi to znaci smo rešili velike brige i da će novac moći da se vrati poveriocima. 

Istakao je da će Srbija za tri godine imati najbrži rast u Evropi, ne racunajući Irsku.

"Sada smo drugi, Irsku ne možemo da stignemo, sve druge mozemo da stignemo i pobeđujemo", rekao je predsednik.

"Neki bi da gaze Ustav Srbije, Sandžak i RS nisu isto"

Predsednik  Vučić izjavio je  da bi neki u BiH rado i lako gazili Ustav Srbije i podvukao da Republika Srpska i Sandžak nikako nisu isto, ni po čemu, a posebno ne po Ustavu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi izjava datih u BiH, rekao da su – na njegove reči da volimo RS i poštujemo njen integritet u okviru integriteta BiH – obojica kandidata, koji će dobiti bošnjačku većinu, a jedan verovatno biti i izabran za člana Predsedništva iz redova Hrvata, govorili o Sandžaku i o tome kako vole Sandžak. 

Takva poređenja ne stoje i nisu bezazlena, smatra predsednik. On je podsetio da je Srbija finansirala izgradnju škole, vrtića u BiH, u RS i dali im ime Srbija, a da je tamošnjim političarima rekao da bi i oni mogli da izgrade škole i vrtiće u Novom Pazaru, koliko hoće, i da ih nazovu kako hoće, BiH ili Bosna, ali da nijedne od tih građevina nema, već ih je izgradila Srbija ili njeni prijatleji iz UAE ili drugih zemalja. 

"Sandžak – ovo nije otomanska imperija, ne postoji kao takav", naveo je i dodao da neki ne poštuju ni sopstveni Ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum. 

RS i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, da se i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima. 

Što se tiče odnosa sa rukovodstvom Crne Gore, on nije uvek jednostavan, imamo, kaže, mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti. 

"Uputiću poziv predsedniku Crne Gore da u narednom periodu poseti Srbiju", rekao je i dodao da ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije. 

Vučić kritičarima: Niska cena za PKB, pa što niste vi kupili? 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je danas kritičarima, koji kažu da je PKB privatizovan za male pare, pitanjem zašto ga onda nisu oni kupili.

"Što se bunite? Kažete – niska je cena. Što niste kupili vi, pošto ste uspešni biznismeni. Prodavali ste maglu da ste prodavali žvake, a onda smo videli da ste se obogatili za vreme vlasti. Što niste kupili PKB, bila je otvorena tenderska procedura", upitao je Vučić kritičare. 

Rekao je da na ta pitanja nema odgovora, jer, kako kaže, oni lažu: "Mislite da ne bi kupili ovi naši, Miško, Kole, Karić…Svi bi, ali moraju da se daju pare, a ne kao ranije – da daju milion ili dva predsedniku opštine ili nekom drugom da bi platili 50 umesto 200 miliona", istakao je Vučić.

On je rekao da u slučaju PKB novi vlasnik mora dodatno da plati milione za krave, pa na to ima obavezu investicije od 30 miliona, uz raskidnu klauzulu.

"Tu nema igre, država danas traži stvarne pare za svoj narod, a ne da ministri trpaju sebi u džepove, kao što su radili sa Agrobankom, Privrednom bankom i svim ostalima", objasnio je Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da je advokat Narodne stranke Vuka Jeremića u pravu kada kaže da njega, Vučića, mogu samo silom da sklone sa vlasti.

"Pa, u pravu je", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o toj izjavi, i dodao: "Pa ko će za njih da glasa? Kako da me drugačije sruše?". 

"Mi nećemo vlast na silu, već na izborima. Neće ići kako su oni zamislili, mada ne isključujem tu mogućnost", zaključio je Vučić.  

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike