Vučić: Ako ne bude sastanka u Parizu region u još većem glibu

Aleksandar Vučić je naveo da će ponovo ću uputiti poziv u pisanom obliku predsedniku SAD Donaldu Trampu.

"Pokušaću da razgovaram sa njegovim najbližim saradnicima o situaciji na Kosovu i Metohiji i tražim podršku za kompromisno rešenje", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da je jasno da SAD, ali i Nemačka i druge zemlje Kvinte, stoje iza Kosova, što predstavlja ključni problem za nas, mada, kako je primetio, s vremena na vreme volimo da se odvojimo od stvarnosti i zamišljamo da oni to ne čine.

Pokušaće, kaže, da u razgovoru s višim američkim funkcionerima ukaže kakvo nasleđe je ostavila bivša, demokratska administracija u Vašingtonu, šta su radili Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše jučerašnji događaj u Prištini, ali i izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da je Vašington uvek na strani Kosova.

Podsetio je da je i sam na to ukazivao često u prošlosti, ali i da je u proteklom periodu bilo više povučenih, nego novih priznanja Kosova.

"Jedna mala Srbija kada je snažna, čvrsta, kada ima ugled može da postiže ograničene, ali određene rezultate. Za razliku od Srbije koja je bila srušena i zgažena i koja je sa samo tri saopštenja reagovala protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", ukazao je Vučić.

On je naglasio da ostaje da se borimo i da će to država činiti i dalje, te da ostaje da se vidi da li će biti sastanka u Parizu i koja će biti njegova agenda.

Što se proslave u Prištini tiče, rekao je da nije bilo mnogo ljudi, zbog potpuno fragmentisane političke scene, na kojoj postoji više partija sa podrškom od oko 18 odsto.

"Teško je u takvoj situaciji raditi. Hašim Tači je dovodio svoje ljude, a Haradinajevi nisu hteli da učestvuju, i uz to je postojao tihi, a ne javni bojkot Mustafe. Sve je to za unutrašnju upotrebu uz zahvalnost SAD i priču da su verni saveznici Amerike. Neka Amerikanci sami procenjuju da li je to tako" podvukao je predsednik.

On je istakao da Srbija mora da bude verna sebi, svom narodu, da poštuje svoje prijatelje i da nema neprijatelje, a da sa onima koji su nam bili neprijatelji imamo uravnotežene i bolje odnose.

Teško i ako bude i ako ne bude sastanka u Parizu

Ako bude sastanka u Parizu, Srbija će biti u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, biće u još težoj, ocenio je Vučić.

"Ako ga ne bude, bićemo u još većem glibu, i mi i ceo region", rekao je predsednik novinarima upitan šta ako Pariza ne bude.

Zato, podvukao je, Beograd pokušava konstruktivnim pristupom da uradi sve što može, istovremeno ne odustajući od onoga što je naša polazna tačka i osnova da bi se nastavio razgovor.

"A, rekao sam i više puta, da je za razgovor, kao i za tango potrebno dvoje. Videćemo da li će Pariza biti i koja će biti agenda", naveo je Vučić.

Haradinaj za takse nema podršku Nemačke  

Ramuš Haradinaj uvek deluje zadovoljno, ali kaže da nije siguran da ima previše razloga za zadovoljstvo.

Na pitanje da li Haradinaj ima podršku kancelarke Angele Merkel, jer deluje zadovoljno nakon povratka iz Nemačke, Vučić je rekao da Haradinaj uvek tako deluje i da je nekima malo potrebno da budu zadovoljni, dok on sam, kaže, nikad nije zadovoljan jer uvek smatra da može više i bolje.

"Da li je imao podršku Nemačke? Nije sam osmislio sve gluposti koje je napravio u poslednje vreme različitim merama, ali sam siguran da oko taksi nema podršku Nemačke. Da li će takse da ostanu – pretpostavljam da će on tražiti način da opstanu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da ga ne zanima mnogo zadovoljstvo predstavnika Prištine, jer nemaju veliku snagu, kao što se trude da je pokažu.

"Građani ne treba da brinu, taj ko potrebu da snagu i silu pokazuje i teše reči izgovara, obično je slab. A, Haradinaj neka svoj posao radi, mi ćemo svoj. I nisam siguran da ima previše razloga za zadovoljstvo", podvukao je on.

Dodao je da je reč o internim pitanjima Prišine – ko će sebe da predstavi kao igrača koje zemlje i na koji način, a na kraju im je svima zajednički imenitelj ko se više kune u kog predstavnika SAD i ko ima bolju poziciju u Americi.

"A, mene jedino interesuje šta misle građani", zaključio je Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike