Vremenska prognoza postala uznemirujuća vest – dobro za tiraž, ali kako je onima koji to čitaju

Kada se sunce i visoke temperature preteranim jezičkim izrazima predstave kao opasnost, nije čudno što neki ljudi to doživljavaju kao najavu katastrofe.

"Senzacionalistički nastup i najave u novinama sa upotrebom stilskih figura kao što su hiperbole, metafore, različite personifikacije u kojima se sunce predstavlja kao opasnost, visoke temperatire kao opasnost, svakako da izazivaju strah. Time se stvaraju slike i razne apokaliptičke vizije", kaže dr Marina Spasojević, lingvista.

Zastrašivanje jezičkim formama nekada može da izazove i drugačije reakcije.

"Nekada to ima i dobru stranu, jer ima onih koji se neodgovorno ponašaju, pa možda to može pozitivno uticati na njih da se drugačije vladaju u ovim uslovima", dodaje Spasojevićeva.

Ipak, preterane i zastrašujuće najave ekstremno visokih kao i niskih temperatura pogađaju sve, a naročito osetljivije. Treba imati na umu i to da smo posle ovoliko duge borbe sa pandemijom uglavnom svi postali osetljivi.

"Oni koji su ranjivi i skloni hipohondriji – to će ih veoma zastrašiti, možda čak i više nego što bi trebalo. Postoji veza između visokih temperatura i osoba sa psihološkim problemima, depresivnih, ozbiljnih psiholoških problema", objašnjava Aleksandar Kontić, psihoanalitičar.

Optimalne temperature za jul su do 30 stepeni, a sve iznad 35 stepeni smatra se ekstremnim.

"Takvih dana je do sada bilo oko 12 dana. Gledajući taj kriterijum, a i prosečne temperature do sada ovog leta – to bi trebalo da bude ocenjeno kao veoma toplo leto", ističe Nedeljko Todorović, meteorolog.

Prema rečima meteorologa za sutra je najavljen najtopliji dan u ovoj nedelji, negde će biti i iznad 40 stepeni. Ipak, posle sunca kao i uvek dolazi kiša. Osveženje je najavljeno već za petak.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар