Vraćaju se inostrani turisti, domaći sve više putuju – hoće li sezona biti bolja od rekordne pre korone

Marija Labović kaže za RTS da će Sporazum potpisan u Ohridu na samitu "Otvoreni Balkan" dodatno omogućiti unapređenje regionalne saradnje, naročito kada je privlačenje inostranih turista u pitanju.

Ističe da inostrani turisti, posebno oni s dalekih destinacija, dolaze u ovaj deo Evrope i žele da istovremeno obiđu više zemalja, a da im se upravo to ovim sporazumom i omogućava. 

Kaže da je Srbija ostvarila veoma dobu saradnju u turizmu i s Makedonijom i Albanijom, kao i da očekuju da će novim sporazum dovesti još veći broj turista u region.

Očekuje se dobra sezona kao i 2019. godine

"Ako pogledamo kako smo započeli godinu i koliko zaista imamo oporavak u prvih pet meseci, očekujemo da ova sezona bude jednako dobra, ako ne i bolja od one rekordne 2019. godine", ocenila je Labovićeva.

Trend putovanja domaćih turista se povećava, kao i broj noćenja, a posebno raduje, naglašava  Labovićeva, da se u Srbiju vraćaju inostrani turisti.

"U prvih pet meseci došli smo na onaj nivo iz 2019. godine odnosa između domaćih i inostranih turista, oko 56 procenata su domaći, a ostalo su inostrani. Porast je veliki i u broju noćenja preko 130 odsto", navela je ona.

Dodaje i da su rezervacije već u velikom broju, tako da očekuju izuzetnu popunjenost posebno  banja, ali i u ruralnom turizmu, za koji su posebno zainteresovani domaći turisti.

Na velikom broju destinacija je mnogo uloženo u infrastrukturu, posebno putnu, a povećao se i broj hotela.

Labovićeva je istakla i da Srbija tradicionalno u "top 10" ima turiste iz okruženja i da su  prepoznali da će se taj trend nastaviti zbog čega su organizovali oko osam promotivnih događaja.

Turski turisti su godinama u vrhu po broju noćenja, a ove su drugi. Labovićeva ističe da će odluka kojom je građanima Srbije i Turske omogućeno da državne granice obeju zemalja prelaze s važećom biometrijskom ličnom kartom, dodatno povećati promet i broj turista.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike