Vozači trajekata u Grčkoj najavili štrajk za 24. septembra

Panhelenska federacija mornara najavila je da će tokom trajekti ostati u lukama tokom 24 sata počevši od 06.00 časova ujutru 24. septembra, preneo je AP.

Razlog za takvu odluku je predlog zakona o sindikatima koji će Ministarstvo za industriju i razvoj podneti tog dana parlamentu, i kojim će pravo na štrajk biti otežano.

Udruženje grčkih pomorskih prevoznika putnika međutim tvrdi da taj zakon koji je i uzrok štrajka, ne uključuje odredbe koje se odnose na grčke mornare. Zbog toga ih je pozvalo da preispitaju svoju odluku. Posebno zbog činjenice da štrajk, u vreme turističke sezone, izaziva ozbiljne probleme u transportu putnika, posebno onih iz inostranstva.

Grčki mornari su i na početku sezone održali jednodnevni štrajk uz zahtev da im se povećaju plate. Udruženje grčkih pomorskih prevoznika putnika, tada je najavilo da je ponuđen rast plata od dva odsto u ovoj godini, uz indetično retroaktivno povećanje za prošlu godinu. Navedeno je da je takva ponuda iznad stvarnih mogućnosti Udruženja, pošto je gorivo poskupelo 50 odsto.

Putnici čije linije u utorak 24. septembra budu otkazane usled štrajka, imaće pravo na novčanu nadoknadu svoje karte.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike