Volite fudbal? To ne znači da vaše dete treba da bude fudbaler

Doktorka Sanja Mirković, specijalista sportske medicine iz Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta, kaže da je najvažnije osluškivati potrebe deteta.

Roditelji često upisuju dete na sport koji je trenutno popularan, u kojem imamo vrhunske sportiste, ili sport kojim su se oni bavili. Ponekad je presudna i blizina sportskog kluba. To su, ističe dr Mirković, česte greške koje roditelji prave.

"Ne treba gurati dete u sport koji žele roditelji ili okruženje. Ključ je osluškivati svoje dete, nekada više karakteristika deteta treba ispratiti na adekatan način – psihičke, fizičke i emotivne, da bi se odredilo i vreme i vrsta sporta kojim dete treba da se bavi", rekla je dr Mirković.

Nakon toga potrebno je odabrati školu sporta i trenera u kojeg će imati poverenje.

Stručnjaci najčešće kažu da dete treba oko pete godine da počne da trenira, a od 10. do 12. godine da počne takmičarski da se bavi sportom.

Ipak, dr Mirković ukazuje da postoje školice u kojima se deca od treće godine bave fizičkom aktivnošću.

"To nije toliko rano ako se adekvatno isprati, ako pomaže detetu da razvije svoje motoričke veštine, da pravilno hoda, sedi, stoji, da jača određenu grupu mišića koja će mu pomoći da bude zdravije", rekla je dr Mirković.

Ukazuje da dete treba najmanje sat vremena dnevno da se bavi fizičkom aktivnošću, bilo kroz igru ili sport. Cilj ne treba da bude da dete postane profesionalni sportista, već da se razvije, socijalizuje, da postane timski igrač, zaljučila je dr Sanja Mirković.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike