Vojska napušta Vašinton, vraća se u matične baze

Zvaničnici ministarstva odbrane rekli su da će prestonicu već tokom dana napustiti oko 200 pripadnika elitne 82. vazduhoplovne jedinice za brza dejstva. Ostatak aktivnih trupa, koji se  nalaze u vojnim bazama izvan grada u severnoj Virdžiniji i Merilendu, takođe će biti povučene  narednih dana u matične baze, ako to uslovi dozvole.

Aktivne trupe stavljene su na raspolaganje za intervenciju u Vašingtonu, ali nisu korišćene kao odgovor na proteste.

Odlazak trupa dolazi nakon što je ministar odbrane Mark Esper rekao novinarima da trenutni uslovi ne iziskuju upotrebu vojnih snaga za sprovođenje zakona i suzbijanje protesta.

Predsednik SAD Donald Tramp je poslednjih dana razgovarao o korišćenju vojske za obuzdavanje nasilnih protesta u američkim gradovima.

Oko 1.300 vojnika aktivnih vojnih snaga dovedeno je početkom ove nedelje u region prestonice dok su se protesti postali nasilni, posle smrti Džordža Flojda u Minesoti.

Flojd je umru nakon što mu je policajac Derek Šoven pritiskao vrat kolenom nekoliko minuta.

Koje jedinice ostaju u pripravnosti 

Jedinica za aktivno dejstvo koja u Vašingtonu ostaje poslednja u pripravnosti je armijska 3. pešadijska pukovnija, čiji vojnici inače stoje na grobu neznanog vojnika u memorijalnom centru u Vašingtonu.

Te trupe, poznate kao Stara garda, nalaze se blizu Vašingtona u Fort Mieru u Virdžinija spremne da za 30 minuta reaguju na stanje uzbune.

Dakle, oni bi i dalje bili spremni da odgovore na bilo koju hitnu situaciju u regionu u roku od pola sata, navode vojni izvori.

I čelnici Pentagona su rekli da nemaju nameru da koristi snage aktivne vojske u bilo kojem svojstvu za sprovođenje zakona. Oni bi se koristili isključivo za pomoć Nacionalnoj gardi ili drugim bezbednosnim snagama.

Samo su dve države do sada poslale trupe Nacionalne garde u Vašington. Oko 300 je iz Indijane, a 1.000 iz Tenesija. Druge države odbile su zahteve da pošalju svoje trupe.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike