Vojni sindikat Srbije traži smenu Vulina

Vojni sindikat Srbije zatražio je danas smenjivanje ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog – kako navodi – „nezakonitosti u radu“ Ministarstva.

Sindikat je najavio da će narednih dana podneti izveštaj Evropskoj komisiji o „oblicima torture, kršenja međunarodnog prava i osnovnih ljudskih, građanskih i radničkih prava i sloboda, od strane članova Vlade Srbije“.

Navodeći da je jutros „u nezakonitom disciplinskom postupku“ saslušan generalni sekretar tog sindikata zbog izjave date jednom dnevnom listu, Vojni sindikat je u saopštenju ocenio da se „Ustav i svi zakoni Srbije, koji propisuju rad i delovanje sindikata, a naročito međunarodne konvencije i Revidirana evropska socijalna povelja, svesno gaze od strane ministra odbrane i njegovog sekretara, sa namerom da se jedini reprezentativni sindikat u Vojsci Srbije ugasi“.

„U ovom trenutku od Vlade Srbije i premijerke Brnabić zahtevamo odgovor da li je najgrublje kršenje međunarodnog prava i zakona, na način svojstven vremenu fašizma, politika Vlade Srbije? Da li će ministar odbrane biti pozvan na odgovornost zbog nezakonitosti u ministarstvu na čijem je čelu“, upitali su iz sindikata.

Uz zahtev za prijem kod premijerke Ane Brnabić, Vojni sindikat je najavio da će u zaštiti sindikalnih prava koristiti „sva raspoloživa sredstva, uključujući sudsku i krivičnopravnu zaštitu“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike