Vladimir Orlić: Od Srbije ništa važnije nema

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ocenio je, u emisiji Prvog programa Radio Beograda "U središtu pažnje", da će 2023. godina biti godina izazova, ali i da je za Srbiju važno da smo u nju ušli sa zavidnom finansijskom stabilnošću jer iz dobrih ekonomskih postavki i budžeta crpimo snagu za sve ostalo – snažniju ekonomiju, životni standard i sve drugo, a sve što radimo radimo sa velikim uspehom.

Objasnio je da je 55 odsto javnog duga veliki uspeh za Srbiju, odnosno da mnogo bogatije države po tom pitanju stoje mnogo lošije od nas.

"Usvojili smo budžet koji podrazumeva da od januara meseca krenemo sa onim što smo obećali – biće povećanja plata i penzija – kroz 2 kruga to je preko 20 odsto, tokom godine biće i do 28 procenata. Retko ko u Evropi može to da uradi", kaže Orlić.

Ističe da smo uspeli da sačuvamo radna mesta, nezaposlenost je ispod 9 procenata – što je rekord, smanjili smo siromaštvo, sa inflacijom se borimo uspešnije nego mnoge države Evropske unije.

Trenutno se u Srbiji gradi 10 puteva i brzih saobraćajnica, kao nigde u Evropi ukazuje Orlić i ističe da će se raditi na povećanju standarda, da se nastavlja sa realizacijom planova – koji se ne tiču samo auto-puteva kliničkih centara, …, i koji su ranije bili samo snovi, a sada postaju realnost.

Kosmet – državni i nacionalni interes

Kada je o KiM reč Srbija vodi računa da zaštiti državne i nacionalne interese, precizira predsednik Skupštine i ističe da je naša zemlja izložena velikim pritiscima.

"I u takvim nemogućim uslovma radićemo ono što smo i do sada – a to je da svoj brod koji se zove Srbija, vodimo kroz ogromne bure i velike talase, između stena i hridi, vodeći računa da se sačuvamo u najvećoj mogućoj meri", napomenuo je.

Snage da se suočimo sa izazovoma imamo više nego što smo je imali, veruje predsednik Skupštine, a ona se ogleda u snazi naše ekonomije, kroz infrastrukturu.

Srbija je, ističe Vladimir Orlić, izrasla u lidera Zapadnog Balkana, postali smo motor razvoja regiona. To se, prema njegovim rečima, potvrđuje i našim međunarodnim statusom, poštovanjem koje nam drugi ukazuju, kroz različite pobede koje smo ostvarili radi zaštite sopstvenih interesa.

Nastavićemo da jačamo sopstvenu državu, naglašava Orlić i navodi da je u tekstu "Jerusalem posta" istaknuto da je zahvaljujući mudrosti naše državne politike i predsednika Aleksandra Vučića na prvom mestu, a koji je pokazao da možemo da vodimo mudru državnu politiku i ne nasedamo na provokacije Albina Kurtija i Prištine, u regionu izbegnut Treći svetski rat.

"Pokazali smo da možemo da čuvamo mir i stabilnost, ali ne samo za sebe već za sve u regionu i svetu, i to je ozbiljno priznanje za mudru politiku koji vodi pravi lider predsednik Srbije, to je priznanje i našoj državi, jer je reč o politici koju vodi cela zemlja", rekao je.

Orlić ističe da pored snage imamo i jedinstvo – to je jedinstvo države i naroda. "Ono je, ukazuje, potvrđeno kroz rezultate izbora, kroz 2.250.000 glasova koje je dobio Aleksandar Vučić, čime se manifestuje jedinstvo naroda okupljenog oko državne politike i predsednika koji tu politiku predvodi. Na taj način se pokazuje šta znamo i šta želimo da postignemo, time smo pokazali da smo na pravom putu i da umemo da radimo", konstatuje Vladimir Orlić. 

Stav Srbije o KiM poštuje i razume veći deo međunarodne zajednice 

"Predstavnici države svuda i na svakom mestu objašnjavaju kakva je naša pozicija po pitanju KiM, otvoreno govorimo da smo ponosni na činjenicu da možemo da kažemo da se danas principijelno zauzimamo za nešto što bi trebalo da bude obavezujuće za sve – ali nije podrazumevajuće za sve", objašnjava Vladimir Orlić.

Reč je, kako kaže, o principima međunarodnog prava, o poštovanju Povelje UN, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države na jednak način, pod istim uslovima i bez izuzetka.

"Mala Srbija izborila je, vodeći samostalnu politiku, za sebe pravo da to može da kaže, da se ponaša na taj način", naveo je Orlić.

"Poštujemo svakog, i kažemo to otvoreno, isto poštovanje suvereniteta i integriteta naše zemlje očekujemo od drugih kao što ga mi pokazujemo prema drugome", podseća Orlić i navodi da je o tome, u UN i pred licem celog sveta govorio i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predsednik Skupštine primećuje da smo, kada je o Kosmetu reč, u UN uspeli da preokrenemo situaciju – snažnom argumentacijom, ozbiljnim radom, ogromnim trudom i velikim znanjem uspeli smo da više država ubedimo da promene stav i budu na pozicijama Srbije, na poziciji međunarodnog javnog prava.

I upravo zbog toga više od 100 država kaže da KiM jeste sastavni deo Srbije, podržava dijalog koji vodimo i napore koje preduzimaju predsednik Vučić i Srbija. Pokazali smo da ozbiljnim trudom i u teškim i nemogućim uslovima možemo uspešno da štitimo sopstvene interese, naglašava predsednik Parlamenta. 

Orlić o poziciji i opoziciji 

Kada je o ponašanju poslanika tokom skupštinskij sednica reč, Vladimir Orlić smatra da svako onime što čini i radi šalje sliku o sebi, predstavlja samog sebe i stranku kojoj pripada.

Kada je o aktivnostima tokom sednica u plenumu reč, Orlić izdvaja agresivnu manjinu – koju čine predstavnici bivše vlasti, kojima je važan odnos prema mikrofonu i kameri, a radi lične promocije. Predsednik Skupštine ukazuje na pokušaje dela opozicionih poslanika da izazovu fizički obračun, na njihovo zaletanje na klupe u kojima sede poslanici SNS, ili na pozive da tuđe deca budu u rupi kao Gadafi.

"To, prema njegovim rečima, vodjeni ličnom mržnjom rade oni koji nisu u stanju ništa drugo da urade. Na taj način oni ne mogu da naruže Skupštinu Srbije i ozbiljnu i odgovornu većinu poslanika, kao što ne mogu da spreče NSRS da radi svoj posao", tvrdi Vladimir Orlić.

"Naše je da budemo odgovorni i ozbiljni i da vodimo računa o intersima države, a ta agresivna manjina ne može u tome da nas speči, kao uostalom ni državu" – akcentuje predsednik Parlamenta.

Orlić o prolećnom zasedanju

Poslanici će uskoro, za par nedelja, započeti raspravu o zakonskim aktima koji se odnose na reforme u pravosuđu.

To su, objašnjava Vladimir Orlić, zakonske norme kojima će se urediti organizacija Visokih saveta, način izbora sudija i tužilaca, time će se reforma pravosuđa sa uspehom privesti kraju.

Kroz set pravosudnih zakona, ali i ostale akte o kojima će raspravljati poslanici, nastavićemo da sprovodimo jednako snažno državnu politiku jer znamo da od toga zavisi budućnost naše zemlje, zaključio je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić u emisiji "U središtu pažnje" Prvog programa Radio Beograda.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike