Vladimir Kostić: Postoji strašan pritisak na nauku

Vladimir Kostić je rekao da se ceo diskurs nauke menja na naše oči, te je, kaže, vrlo važno razumeti te socijalno-društvene konsekvence koje moderna nauka nudi.

"Kada je nauka u pitanju, postoji strašan pritisak, jer vi morate nešto na kraju puta da proizvedete. Univerzitet je danas pod ogromnim pritiskom različitih struja i bojim se da smo mi na korak od nečega što će biti novi naučni kolonijalizam", rekao je Kostić novinarima.

On je poručio da je jedan od negativnih znakova odlazak mladih, ambicioznih ljudi, koji, kaže, traže da se isprobaju na mestima koje mnoge države, ne samo naša, ne mogu da isprate.

Generalni sekretar Svetske akademije umetnosti i nauke Nebojša Nešković poručio je da će se na konferenciji u narednim danima govoriti o rezultatima osnovnih istraživanja u matematici, fizici, hemiji i biologiji, kao i o korišćenju rezultata za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

"Takođe, govoriće se kako se danas definiše haos, koji se javlja u mnogim pojavama u prirodi i društvu. Postoje razne definicije, to je matematički problem, govoriće se o tome i kako se definiše beskonačnost i da li postoji nešto iznad beskonačnosti, to je takođe matematički problem, a od fizičkih tema to je izlaganje o crnim rupama, čime se bavi veliki broj ljudi. ali se ne vide konkretne primene", naveo je Nešković.

Svetska konferencija o osnovnim naukama i odrzivom razvoju – World Conference on Basic Science and Sustainable Development (WCBSSD 2022) održava se u okviru međunarodne godine osnovnih nauka za održivi razvoj, koju je proglasila Generalna skupština UN.

Na današnjoj konferenciji predstavilo se i devet mladih naučnica iz Srbije koje su dobile nagradu "Za žene u nauci".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike