Vlada usvojila više uredbi

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da predloženim zakonskim rešenjem se, pre svega, unapređuje položaj zaposlenih nameštenika za čije poslove se zahteva srednje stručno obrazovanje i stvaraju uslovi da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima u što većoj meri upodobi vrednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici u istom stepenu stručne spreme.

S obzirom na to da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika, čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe, ostale su ispod minimalne zarade, kaže se u saopštenju.

U pitanju su prateći pomoćno-tehnički poslovi kao što su: pravosudna straža, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte i drugi slični poslovi.

Finansiranje lečenja obolelih od retkih bolesti

Na sednici je usvojen i Zaključak o načinu finansiranja lečenja osoba obolelih od retkih bolesti u 2022. godini za šta je opredeljeno 3.700.000.000 dinara, piše u saopštenju.

Podrška preduzećima i preduzetnicima

Imajući u vidu da je jedan od osnovnih ciljeva sistemska podrška sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima, početnicima u poslovanju kao i ženama preduzetnicama i mladima, Vlada Srbije usvojila je set uredbi čijim je programima obezbeđeno je 2.500.000.000 dinara podrške, dodaje se.

Usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini, kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, a sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Sredstva utvrđena Programom bespovratno se dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama. 

Na sednici je doneta i Uredba o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022. godini.

Sredstva opredeljena Programom opredeljena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini. Zbog interesovanja privrednika, Programom za 2022. godinu je predviđeno da se starosna granica za mogućnost konkurisanja pomera sa 30 na 35 godina.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2022. godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, kao i Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2022. godinu.

Očekivani efekat podrške razvoju poslovne infrastrukture u Srbiji je otvaranje oko 1.000 novih radnih mesta, kaže se u saopštenju.

Podrška za startapove

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih starap i smart siti centara za 2022. godinu, kojom je u ove namene obezbeđeno 55 miliona dinara.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu.

Ciljevi Programa su sistemsko unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština kroz sveobuhvatni pristup digitalnoj transformaciji javnih usluga, privrede i društva koja treba da omogući održivu, efikasniju upotrebu resursa, odgovoran odnos prema životnoj sredini i povećanje kvaliteta života građana u oblastima bezbednosti, mobilnosti i transporta, javnih i komunalnih usluga i digitalizacije u javnom sektoru.

Novac za zdravstvene radnike

Vlada Srbije donela je odluku da se jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 10.000 dinara isplati zdravstvenim radnicima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama iz plana mreže zdravstvenih ustanova i ustanovi zajedničkih poslova Instituta u Sremskoj Kamenici, ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika čiji je osnivač Republika Srbija, odnosno nadležni organ Autonomne pokrajine, zdravstenim radnicima zaposlenih u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, profesionalnim propadnicima Vojske Srbije na službi u vojnozdravstvenim ustanovama, zaposlenima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije".

Imajući u vidu povećan obim posla i teret koji zdravstveni radnici snose tokom pandemije koronavirusa, Vlada Srbije donela je tu odluku.

Za objekte Bošnjaka u Priboju

Članovi vlade usvojili su Zaključak kojim se preporučuje Elektrodistribuciji Srbije d.o.o. da izgradi priključke na distributivni sistem električne energije stambenih i pomoćnih objekata izgrađenih na osnovu Programa za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu 1991. do 1999. godine, bez plaćanja troškova za priključenje.

S obzirom na to da je rok za realizaciju Programa istekao u martu 2016. godine, Opština Priboj dostaviće spisak objekata sa dokazima o njihovoj izgradnji kako bi se naknadno priključili na distributivnu mrežu, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике