Vlada u Prištini odobrila izmenu Zakona o izborima, očekuje se reakcija u skupštini

Aljbin Kurti je rekao da nacrt zakona o opštim izborima nije nov, već da je to nešto što je pokrenuto u pretprošlom sazivu skupštine, a nastavljeno je i u sedmom zakonodavnom telu, gde je odobrenje podržano, a sada ga odobravamo u vladi da bi ga dalje usvojili u Skupštini.

"Ovaj nacrt zakona je u funkciji garantovanja biračkog prava za sve građane Kosova i omogućava glasanje sunarodnika u ambasadama i konzulatima, stvarajući mogućnost za lakše učešće u izbornom procesu počev od sledećih izbora", dodao je Kurti.

Inicijativa vlada je predata skupštini na razmatranje, a opozicione stranke su vladinu odluku ocenile ishitrenom i ucenjivačkom.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abidžiku pozvao je vladajuću koaliciju da povuče predlog promene izbornog zakona, navodeći da se takve reforme dogovaraju zajedno sa opozicijom.

"DSK je bio konstruktivan u odnosu na izbor predsednika Kosova. Ovom akcijom koju je Kurti danas uradio želi da stvori političku nestabilnost", ocenio je predsednik DSK-a.

Pozvao je Kurtija da povuče inicijativu i dozvoli konstruktivnost.

"Ako se tako nešto ne dogodi, Kurti želi izbore i institucionalnu krizu na Kosovu. Prvo tražimo da se povuče ovaj Nacrt zakona. Ako se ovaj zakon ne povuče, onda će Kurti poslati zemlju na izbore", podvukao je Abidžiku.

Sednici skupštine na kojoj će se razmatrati izmene i dopune zakona o opštim izborima zakazama je za večeras u 21 sat.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар