Vlada Srbije subvencioniše kupovinu električnih i vozila na hibridni pogon

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koja zahtev mogu podneti zaključno sa 31. oktobrom 2023. godine.

Ministarstvo će dodeljivati subvencije po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava, a za realizaciju subvencionisane kupovine vozila u budžetu za 2023. godinu predviđeno je 294 miliona dinara, što je duplo više nego prošle godine.

Uredbom je predviđeno da pojedinačna dodela subvencija u iznosu od 250 evra za nabavku mopeda i lakog tricikla, kao i za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl u visini od 500 evra.

Subvencionisaće se i kupovina putničkih i teretnih vozila isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine. 

Podaci o ekološki prihvatljivom transportu pokazuju povećanu svest kod građana o uticaju na životnu sredinu.

Svake godine pomoću državnih subvencija kupuje se sve više "ekoloških" vozila, pa je tako 2020. godine kupljeno – 112, 2021. godine – 446, a 2022. godine rekordnih 625 vozila, saopštava Ministarstvo životne sredine.

Ministarstvo već četvrtu godinu uzastopno podstiče kupovinu električnih i hibridnih automobila u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike