Visoki savet sudstva negoduje zbog „neprimerenog uticaja na pravosuđe“

U saopštenju dostavljenom medijima, Visoki savet sudstva ocenjuje da su protesti koje organizuju "neformalne grupe u okviru advokature", praćeni vulgarnim transparentima i skandiranjem, obilascima sudskih zgrada i njihovim korišćenjem kao binama za javne nastupe, primer zloupotrebe slobode govora i javnog okupljanja i pokušaj nelegitimnog uticaja na sudske postupke, za čije su ishode neposredno zainteresovani.

"Sudije Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, izložene su javnom omalovažavanju zbog izraženog mišljenja u obavljanju sudijske funkcije, čime se nastavlja pokušaj podrivanja autoriteta i nezavisnosti sudstva kao jedne od grana vlasti", navodi Visoki savet sudstva.

Ističe da je na pravosuđu zadatak da pred ovakvim neprimerenim pritiscima bude jednako postojano kao i pred političkim, medijskim i svakim drugim sa kojima može da se suoči u svom radu.

U tom kontekstu Visoki savet sudstva je pozvao advokatske komore da reaguju.

Inače, novi sastav Upravnog odbora Advokatske komore Srbije večeras treba da održi sednicu povodom zauzimanja stava u vezi sa spornim pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар