Visoka ocena Stejt departmenta o investicionoj klimi u Srbiji

U novom Izveštaju o globalnoj investicionoj klimi za 2021, Stejt department navodi da je mišljenje američkih investitora u Srbiji generalno pozitivno zbog strateškog položaja zemlje, dobro obrazovane i raspoložive radne snage, odličnog znanja engleskog jezika, podsticaja za investiranje i aranžmana o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega s Evropskom unijom.

U dokumentu se posebno naglašava da investitori iz SAD uživaju jednaka prava u tržišnoj utakmici kao njihovi srpski i drugi strani konkurenti.

"Investiciona klima u Srbiji se poslednjih godina poboljšala, vođena makroekonomskim reformama, većom finansijskom stabilnošću, fiskalnom disciplinom i procesom pristupanja Evropskoj uniji (EU), koji podstiče zakonodavne promene koje unapređuju poslovnu klimu", piše u izveštaju.

Napominje se da je Vlada uspešno završila tridesetomesečni instrument za koordinaciju politike sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u januaru 2021. godine, da radi na novom stendbaj aranžmanu, kao i da je Srbija 2020. napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke i da zauzima 44. poziciju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар