Više samoubistava na „Džordžu Vašingtonu“, mornarima dozvoljeno da se presele

Mornari su pregačeni u objekat koji pripada američkoj mornarici dok nosač aviona na nuklearni pogon, "Džordž Vašington" nastavlja sa višegodišnjem procesom punjenja goriva i remonta u brodogradilištu u Njuport Njuz u Virdžiniji.

 

Tokom proteklih 12 meseci, sedam članova posade je umrlo, uključujući četiri od samoubistva, što je navelo mornaricu da otvori istragu o klimi i kulturi komandovanja na brodu nosača klase Nimic.

Komandant nosača aviona, kapetan Brent Gaut odlučio je da dozvoli mornarima koji žive na brodu da se presele u druge smeštajne jedinice, prenosi Si-En-En.

Prvog dana selidbe, u ponedeljak, više od 200 mornara napustilo je "Džordž Vašington".

Kako se navodi u saopštenju mornarice, plan selidbe će se nastaviti sve dok svi mornari koji žele da se presele to ne učine", navodi se u saopštenju američke mornarice.

Na nosaču aviona sa kapacitetom od oko 5.000 mornara, a na brodu je i dalje radi oko 2.700 mornara tokom procesa remonta, od kojih tu stalno boravi 420.

Admiral Džon Majer, komandant američkih mornaričkih vazduhoplovnih snaga Atlantik rekao je novinarima da rezultati istrage o smrtnim slučajevima mornara očekuju se ove nedelje.

"Da bi odgovorila na čak tri samoubistva u aprilu, mornarica je na Džordža Vašingtona poslala ekipu stručnjaka, među kojima su psiholog, savetnici i poseban tim od 13 osoba za ovakve slučajeve", naveo je Mejer.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike