Više od 70 policajaca povređeno tokom evakuacije nemačkog sela Licerat

Povrede su samo delimično posledica nasilja demonstranata, jer su neki od policajaca, između ostalog, uvrnuli članke u blatnjavoj zemlji, a ima i povređenih demonstranata, prenosi nemački list Frankfurter Algemajne cajtung.

Selo Licerat u blizini Kelna biće evakuisano kako bi nekoliko zgrada u tom naselju bilo srušeno i tako bilo omogućeno energetskoj kompaniji RVE da kopa lignit koji se nalazi u zemljištu na tom području, a protiv čega je na hiljade ljudi ove sedmice demonstriralo, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom.

Policija je ranije saopštila da su demonstranti, među kojima su mnogi nosili maske i fantomke, bacali kamenice i molotovljeve koktele.

Demonstranti su se okupili na protestu nakon što je regionalni sud u ponedeljak potvrdio raniju presudu o tome da se isprazni selo, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RVE.

Frankfurter Algemajne cajtung prenosi da je od početka evakuacije Licerata pokrenuto oko 150 krivičnih postupaka protiv demonstranata, a oni se terete za pružanje otpora policiji, nanošenje fizičkih povreda i narušavanje javnog reda i mira.

Portparolka pokreta Licerat Leben, koji je organizator protesta, rekla je da je u sukobu sa policijom bilo dvocifrenog, a možda i trocifrenog broja povređenih demonstranata.

"Neki od njih su i teško povređeni. Povrede su nanete biber sprejom, pendrecima i napadima policije pesnicama, bilo je dosta slučajeva povreda glave, tako da policija nije samo pojedince udarala u glavu, već je to činila generalno", navela je ona.

Policija je danas saopštila da će u toku dana nastaviti sa evakuacijom Licerata, a prema rečima policajaca, jednocifren broj aktivista još se nalazi u selu, prenosi Frankfurter Algemajne cajtung.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike