Više hiljada građana u litijama širom Crne Gore

U Beranama su se građani tog grada i okolnih sela okupili na molebanu u manastiru Đurđevi stupovi.

Oni su se u 16 časova okupili na već ustaljenom mestu u centru grada, odakle su se uputili do tri kilometra udaljenog srednjovekovnog manastira.

U ovom gradu, gde je sedište Eparhije budimljansko-nikšićke i episkopa Joanikija, protesti protiv spornog zakona su od početka veoma masovni.

Nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja Žabljačani su takođe krenuli u litiju ulicama Žabljaka.

Podno Durmitora od kraja decembra svakodnevno se održavaju molebani i litije, kojima se građani protive usvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti.

Moleban se u Mojkovcu, kako i u većini crnogorskih gradova, održava svakog četvrtka i neđelje. U litiji, koja se organizuju posle molitve, učestvuje oko hiljadu građana.

Litija u Bijelom Polju išla je od crkve svetih apostola Petra i Pavla, do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

Pre mirne protestne šetnje u crkvi je služen moleban i pročitan proglas Srpske pravoslavne crkve.

U hramu Svetog Save u Tivtu održan je moleban a okupljeni građani su pevali himnu Svetog Save i uzvikivali "Ne damo svetinje".

Zbog protestne šetnje kojoj su se priključili i građani koji su se iz okolnih mesta okupili na raskrsnici Budva-Kotor-Tivat, za saobraćaj je bila zatvorena traka Jadranske magistrale od kotorske raskrsnice u smjru prema Tivtu, pa su vozila iz Budve koja su išla prema Tivtu i Herceg Novom preusmeravana na stari put preko Kavča.

Posle molebanau crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Spužu, krenula je litija koju predvodi vladika doklijski Metodije.

Litija ide ka Stologlavu, a odatle do Zorne crkve na Daljmu.

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban nakon kojeg je ulicama tog grada prošla litija koju je predvodio iguman Pivskog manastira.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike