Vijesti: Sud u Londonu odbio zahtev Crne Gore za otvaranje Svetog Stefana

Zakupac hotelskog kompleksa "Sveti Stefan – Miločer" pred Arbitražnim sudom dobio je sva preliminarna pitanja i sve privremene mere na arbitraži.

Odbijen je i zahtev države Crne Gore da se neotvaranje hotela ima smatrati kršenjem ugovora, kao i da su plaže samo hotelske do okončanja arbitraže u meritumu.

U oktobru počinje glavna rasprava pred arbitražom u Londonu vezano za odštetni zahtev od 100 miliona evra.

"Adritik propertiez" je prošle godine, nakon što su meštani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije, koja je prema tvrdnji uprave te državne kompanije svih prethodnih godina bila nelegalno postvaljena, odlučio da grad hotel "Sveti Stefan" i Vilu Miločer zatvori.

Kao razlog za to je navedeno da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu, "Adriatik propertiz" je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odšetete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada je uzvratila svojom tužbom.

Grad hotel je već drugu sezonu zatvoren, iako se očekivalo da će ovog leta biti postignut dogovor sa Aman rizortom da "Sveti Stefan" bude otvoren – to se nije dogodilo.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće letovalište – grad hotel "Sveti Stefan", Vilu Miločer i tadašnji hotel "Kraljičina plaža".

Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona evra, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 meseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona evra.

Aneksom ugovora iz 2015. za "Sveti Stefan" produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion evra.

Aneksom za "Kraljičinu plažu" zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja hotela sa depadansima na meestu starog hotela.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike