Vesić: Rešen problem na Banovom brdu, umesto građevine biće park

GFoto: Beta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potpisao je danas protokol kojim je okončan spor između stanara Požeške 158-160 i investitora kompanije „Niva bildinga“ oko izgradnje zgrada na zelenoj površini, zbog čega su više puta protestovali stanari koji su tražili da parkić na Banovom brdu ostane zelena površina.

Kako je javio Beoinfo, protokol su potpisali i predstavnik stanara Saša Simić i predstavnik investitora „Niva bilding“ Ninoslav Adžić.

Po Vesićevim rečima, „bilo je veoma važno postići kompromis jer su obe strane bile u pravu“.

„Tu zelenu površinu stanari smatraju parkom, dok je investitor s druge strane kupio zemljište regularno i dobio građevinsku dozvolu. Ovo je jedna od situacija gde niko nije kriv i gde je potrebno pronaći kompromis. Stanari su u pravu kada kažu da im je zelena površina potrebna i da su je decenijama koristili, a investitor je takođe regularno od privatnog lica kupio parcelu i dobio dozvolu da gradi na osnovu važećih urbanističkih uslova“, kazao je Vesić.

On je rekao da se Grad Beograd obavezao da će u najkraćem roku, na prvoj septembarskoj sednici Skupštine grada, pokrenuti postupak za izmenu urbanističkog plana, odnosno za izradu novog plana detaljne regulacije, koji će izraditi Urbanistički zavod Beograda na inicijativu Opštine Čukarica.

„Predložićemo da se izmenom plana detaljne regulacije ova zelena površina, na kojoj po sadašnjim uslovima investitor može da gradi, proglasi javnom zelenom površinom. To znači da će ova zelena površina postati park“, rekao je Vesić.

Po njegovim rečima, proces usvajanja plana detaljne regulacije traje između sedam i 11 meseci, a kada dođe do proglašenja javne zelene površine, JKP „Zelenilo Beograd“ će na tom mestu uraditi nov i moderan park.

Vesić je rekao da je investitor „pristao da se predmetna površina proglasi javnom zelenom površinom i da će Grad u budućnosti od njega kroz eksproprijaciju otkupiti ovaj plac, čime će investitor nadoknaditi štetu“.

Investitor se obavezao da neće sprovoditi nikakve radove po postojećoj građevinskoj dozvoli do završetka procesa promene PDR-a, kao i da će obustaviti sve pravne postupke koji su pokrenuti protiv stanara.

Građani Banovog brda koje je podržala inicijativa Ne davimo Beograd i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) su više puta protestovali za očuvanje „Parkića na Banovom brdu“, od kojih je poslednji protest bio 1. jula, kada su građani protestom odgovorili na pokušaj početka gradnje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike