Vesić: Beograd uvodi javni prevoz rekom po modelu javno-privatnog partnerstva

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će Beograd u narednom periodu uvesti rečni prevoz kao deo javnog prevoza, i da će za ovaj prevoz važiti pretplatne karte za javni prevoz.

Vesić je za zvanični gradski sajt rekao da Beograd „ima skoro 200 kilometara rečnih obala i da nema grada u Evropi sa takvim pristupom vodi, a da nema razvijen rečni prevoz putnika“.

Vesić je rekao da je respisan tender za izradu studije opravdanosti rečnog javnog prevoza u Beogradu, i da je rok za izbor stručnjaka koji će da rade studiju 12. februar, kao i da je studija potrebna kako bi gradska vlast znala šta će tražiti od budućeg partnera u ovom poslu, gde će biti stanice budućeg rečnog javnog prevoza, odnosno kojom frekvencijom će saobraćati brodovi.

„Ulaganja u rečni prevoz mnogo su manja od ulaganja u puteve. Ovakav prevoz bio bi brži i efikasniji u situaciji kada su u Beogradu sve veće saobraćajne gužve zbog skoro 740.000 vozila. Od tog broja vozila, skoro 540.000 su automobili, što je 90.000 više nego pre šest godina. Rečni prevoz je brži, efikasniji i ekološki isplativiji“, kazao je Vesić.

Vesić je rekao da veruje da Beograd ima uslove za razvoj rečnog prevoza putnika „od Obrenovca do Zemuna i Grocke“.

On je rekao da „će studija opravdanosti biti osnov za raspisivanje tendera za javno-privatno partnerstvo u kome će Grad tražiti partnera za obavljanje rečnog prevoza“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike