Ves Mičel u poseti Prištini, Skoplju, Beogradu, Atini i Nikoziji

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel posetiće od 12. do 17. marta Prištinu, Skoplje, Beograd, Atinu i Nikoziju.

Tokom posete Beogradu 14. marta Mičel će se sresti sa najvišim zvaničnicima Srbije, uključujući predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, kao i s liderima opozicije.

Mičel će u Beogradu, navodi Stejt department, „potvrditi snažan odnos Srbije i SAD, i pozvati vladu Srbije da ostvari napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom, da sprovede reforme potrebne za ostvarenje cilja – članstva u EU, i da aktivno podrži regionalnu stabilnost“.

Boravak na Zapadnom Balkanu Mičel počinje sutra posetom Prištini, gde će se sastati s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem, kao i s drugim političarima i predstavnicima civilnog društva, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da će ta poseta „potvrditi bliske odnose“ Kosova i SAD i da će Mičel „ohrabriti vladu Kosova da postigne napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, da ojača vladavinu prava, podstakne ekonomski razvoj i da prevaziđe regionalne izazove u interesu stabilnosti i integracije na Zapad“.

Mičel će se 13. marta u Skoplju sastati s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim.

Kako se navodi, Mičel će u Skoplju „potvrditi američku podršku evroatlantskim težnjama Makedonije, ponuditi podršku u pregovorima Makedonije i Grčke (oko imena), i pozvati makedonsku vladu da sprovede reforme u cilju jačanja demokratskog upravljanja, vladavine prava i slobode medija“.

U Atini, 15. marta, Mičel će se sastati s najvišim zvaničnicima Grčke, s kojima će razgovarati o produbljivanju američko-grčkih strateških veza i o jačanju bilateralne saradnje, uključujući saradnju u oblasti odbrane, energetike, trgovine i investicija.

Na kraju posete, Mičel će 16. marta boraviti u Nikoziji, gde će s kiparskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima, među kojima je i razvoj energetskih resursa u istočnom Mediteranu. On će se na Kipru sastati i sa liderima kiparskih Grka i kiparskih Turaka, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih nacija.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike