„Vensi“ preuzima upravljanje aerodromom, cilj 10 miliona putnika

Koncesija aerodorma "Nikola Tesla" data je francuskom "Vensiju" na 25 godina. Ukupna dobit za državu je oko milijardu i po evra, od čega je preko 700 miliona investicija u nove kapacitete aerodroma. Prošle godine ukupno je naš aerodom opslužio 5,6 miliona putnika, a pretpostavlja se da će novim investicijama taj kapacitet biti dignut na skoro 10 miliona putnika.

Ugovor koji je objavila grčka "Terna" pokazuje da ce najveća ulaganja biti u aerodromsku pistu, gde će se pored postojece od 3.400 metara graditi još jedna pista od 3,5 kilometara, nove rulnice i preko 50 hiljada kvadrata za prijem i otpremu aviona.

"Vi znate da je 22. decembra kompanija Vensi počela sa upravljanjem, a aerodromu Nikola Tesla izvršena je uplata od 501 milion evra, taj novac na računu preduzeća Aerodrom Nikola Tesla ad.Beograd. To je kompanija koja će nastaviti u admistrativnom smislu rad", kaže Zoran Ilić, pomoćnik ministra za saobraćaj.

U resornom ministartsvu kazu da je naša koncesija mnogo bolja od onih u okruženju.

Zoran Ilić kaže da je Slovenija prodala svoj aerodrom trajno poput komada robe ili neke opreme, a Hrvatska je dala ne preko 30 godina aerodorom u Zagrebu – svoj  glavni aerodorm, samo zarad toga da neko napravi putnički terminal od pet miliona putnika.

"Za razilku od njih, Srbija je dobrom pripremom, dobrim radom stručnih službi i izuzetno dobrom promocijom uspela da kroz jedan regularan međunarodni tender, praktično dobije izvanredne uslove od strane budućeg konesionara", kaže Ilić.

U planu je takođe izgradnja novih parkirališta sa 2.400 parking mesta, zatim izgradnja trotoara, kao i objekata za odlaske i dolaske, izgradnja dodatnog puta za kretanje vozila dužine 3.500 metara, sistema za odvod kišnice, nabavka statičke signalizacije, osvetljenja i ČTV sistema.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike