Venecija – akva alta na Trgu Svetog Marka

Poreklo imena Venecija

Ne može se sa sigurnošću reći odakle potiče ime Venecija, ali se pretpostavlja da ime potiče od naziva naroda Veneti, koji je naseljavao to područje u 10. veku pre nove ere. Venecija se još naziva "Nevesta Jadrana", "Grad maski", "Grad mostova", "Plutajući grad".

Kakve veze ima Mletačka republika sa Venecijom? 

Mletačka republika bila je srednjovekovna aristokratska trgovačka republika, čiji je glavni grad bila Venecija. Mletačkom republikom vladao je dužd koji je vladao doživotno, a birala ga je aristokratija.  

Šta je aqua alta?

Akva alta ili "visoka voda" je fenomen kojim se objašnjava neobično visok nivo vodostaja izazvanog plimom u severnom delu Jadranskog mora u oblasti Veneto. Plimni talas maksimalni nivo dostiže u Venecijanskoj laguni i plavi Veneciju i grad Kjođu. Javlja se najčešće između jeseni i proleća, kada duvaju vetrovi "široko" i "bora". Najveća poplava koja je zadesila Veneciju bila je 1966. godine.

Da li Venecija tone?

Venecija tone brzinom od jednog, ili dva milimetra godišnje. Tokom 20. veka Venecija je potonula oko 12 centimetara.

Koliko turista godišnje poseti Veneciju?

Prema pisanju Si-En-Ena u 2017. godini Veneciju je posetilo više od 36 miliona turista. Dnevno kroz grad prođe oko 32.000 turista pristiglih sa kruzera.

Koja su najpoznatija znamenja Venecije?

Gondola, most Rijalto (most novca), Trg Svetog Marka, Veliki kanal.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike