Veliko interesovanje za postdiplomske studije medicine – šta najviše privlači studente

Interesovanje i za master i za doktorske studije na Fakultetu medicinskih nauka u poslednje četiri godine je izuzetno veliko, tvrde u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Među popularnijima su master ishrane i suplementacije, kao i menadžment u sistemu zdravstvene zaštite.

"Postdiplomsko usavršavanje je brend broj jedan našeg fakulteta, a i Univerziteta u Kragujevcu. Siguran sam da će ovaj broj studenata postdiplomskih studija, koji su svi vrlo kvalitetni, prema njihovim prethodnim ocenama, podići nivo našeg naučno-istraživačkog rada", kaže prof. Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. 

Njihova klinička medicina je među prvih trista na Šangajskoj listi već tri godine uzastopno. 

"Kao i u sportu: uvek je teže održati, odbraniti prvo mesto nego ga osvojiti. Planiramo da akreditujemo još programa na engleskom jeziku, da imamo što veći broj studenata iz inostranstva i da podignemo nivo našeg naučno-istraživačkog rada za još jednu stepenicu više", ističe Jakovljević. 

Zato je selekcija studenata oštra. Jakovljević kaže da šest najboljih na rang listi mogu da budu o trošku države, a ostali su samofinansirajući.

"Imamo jedan broj onih koji su naši budući saradnici. Izaberemo najbolje studente i onda se oni školuju o trošku fakulteta. Tu je jedan period predselekcije koji moraju da prođu i da pokažu da su zaista vrlo kvalitetni, a onda ih obično uključujemo u neke oblike nastave i naučno-istraživačkog rada", pojašnjava Jakovljević.

Nadaju se da će sledeća školska godina početi predavanjima uživo i da će dotle akreditovati doktorske studije i na engleskom jeziku.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар