Veliko interesovanje dece iz dijaspore za učenje srpskog jezika – kamp u Tršiću ubuduće i zimi

Iako su različitog uzrasta, ali i zemlje iz koje dolaze, svu ovu decu veže jedno – ljubav prema zemlji njihovih roditelja, jeziku i kulturi.

"Ja sam iz Francuske, iz Pariza, došao sam ovde u Tršić sa sestrom Irenom i došli smo ovde da naučimo više o srpskom jeziku", kaže Nikola Vasiljević iz Francuske.

Rafael Jeremija iz Grčke kaže da je Tršić jedno jako lepo mesto a da je došla da naučila više od onog što zna.

"Mnogo volim Srbiju i volim ovde da dolazim", ističe Marina Novaković iz Švajcarske

U toku sedmodnevnog boravka u Tršiću uz profesore sprskog jezika iz zemlje iz koje dolaze, sa decom će raditi i domaći predavači koji će kroz interaktivni nastavu, zabavu i igru, pokušati da im prenesu dodatna znanja o jeziku, ali i srpskoj tradiciji.

"Smatram da je veoma važno da uče najlepši jezik na svetu, srpski jezik, i treba da sačuvaju kao što reče naša Desanka reči tuđinske, ali da nikad ne zaborave slatke reči materinske", naglašava profesorka srpskog jezika iz Švajcarske Jelena Mitrović. 

Profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Marina Janjić kaže da je misija ovoga programa  da pomogne deci da ne zaborave svoj zavičaj.

"Da ne zaborave svoj jezik i kulturu, naročito ovim manjim učenicima koji se tek upoznaju, koji tek saznaju, koji su rođeni u inostranstvu i kojima sprski jezik uglavnom i nije maternji", kaže profesorka Janjić.

U Ministarstvu prosvete, kažu, da je jedan od ciljeva Strategije obrazovanja do 2030. godine upravo osnaživanje pozicije srpskog jezika i jačanje veze sa dijasporom.

"U ovu prvu grupu su došla deca iz pet zemalja, Francuska, Švajcarska, Nemačka, Italija i Grčka, a u planu su nam još dve grupe jedna u avgustu koja je malo veća, 90 učenika, i treća grupa u septembru sto učenika", Sanja Dulać, Ministarstvo prosvete.

Zvog velike zainteresovani učenika iz dijaspore za učenje srpskog jezika iz Ministarstva prosvete poručuju da je izvesno organizovanje kampa i tokom zime.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike