Velibor Džomić očekuje da će novi Ustav SPC biti usvojen

Procedura za donošenje novog Ustava SPC je jasna i poznata, ima svoj put do majskog Sabora, a Velibor Džomić je u emisiji Sedmica na Radio Beogradu rekao da očekuje da će novi Ustav SPC biti usvojen.

Džomić je izjavio da očekuje da će predlog novog Ustava ovih dana razmatrati episkopi, sveštenstvo, monaštvo i vernici kroz crkvena tela, a da će potom predlozi i sugestije biti dostavljeni Saboru, koji će o tome raspravljati.

Upitan da li je "curenje" Nacrta novog Ustava u javnost bio "predviđen" ili se desio slučajno, Džomić napominje da taj dokument nije službena tajna, ali da je njegovo pojavljivanje u javnosti vezano za neodgovorne pojedince iz crkvenih krugova, koji nemaju elementarnu crkvenu svest, već samo želju za senzacionalizmom i zbrkom u javnosti.

Odgovarajući na kritike da je neoprezno da se titula patrijarha preimenuje u "patrijarh srpskih i pomorskih zemalja", Džomić ističe da SPC nije prisutna samo u iscepkanim država bivše Jugoslavije, već na svim kontinentima do Evrope do Australije i Novog Zelanda i da se time postiže jedinstvo crkve.

Smatra da ovaj koncept, upravo suprotno, čuva jedinstvo crkve, uprkos rasutosti naroda u više država, i da to novi Ustav obezbeđuje.

"Nema teritorijalne reorganizacije, niti sličnih medijskih spekulacija. Pogotovu su netačni navodi o zasebnim sinodima. To je izmišljotina. Postoji samo jedan Sveti Sinod SPC i Sveti sinod ohridske autonomne arhiepiskopije, kao i do sada", objasnio je Džomić.

Dodao je da "crkva ne sme da zavisi od državnih granica i kukala nam majka ako mi pravoslavni Srbi prihvatimo drugačiji koncept".

Tekst novog Ustava SPC ima duboko bogoslovsko opravdanje, naglašava protojerej.

Takođe, napomenuo je da će svaki stav biti razmotren na Saboru, pa i onaj Patrijarha Irineja, koji je izjavio da mu je bliži dosadašnji način izbora prvog čoveka SPC.

Kada je reč o odredbi kojom se definiši sloboda govora sveštenstva, Džomić kaže da je taj deo promenjen.

Odredba se odnosila na govor u besedama. "Da nije tako, ja sad ne bih mogao slobodno da govorim u vašoj emisiji", zaključio je Džomić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike