Veće kvote za izvoz junećeg mesa

Postignuti dogovor će povećati izvoz goveđeg mesa u Tursku sa trenutnih 25 na gotovo 35 miliona evra. Kako se za povećani obim posla pripremaju stočari i klaničari proveravali smo na Pešterskoj visoravni

 

Klanica Muriza Turkovića u Sjenici je među prvima u Srbiji sa halal certifikatom koji je uslov za izvoz mesa u Tursku. Halal što znači ispravno odnosi se na način uzgoja, hrane i humanog pristupa obradi stoke u klanicama.

„Zadnji put smo izvezli oko 100 tona u ovoj godini, a 2011. godine 220-230 tona je bio izvoz. Mali nedostatak koji smo imali pa se nije posao završavao, pa se nije finalizovao kod nas u našoj klanici je taj što smo imali mali prostor za pakovanje mesa negde 100 kvadrata zahtev turskog uvoznika 200-300 kvadrata. Mi smo taj prostor ove godine napravili,” kaže Turković.

Skoro udvostručeni izvoz mesa smanjiće prostor nakupcima da obaraju cene.

„Fala bogu što ima izvoz mesa i to gde da prodamo, da plasiramo svoju robu, a ne dođe ti pred vrata kupi ti za nikakvu cijenu”, kaže Mile Đurić iz Vrela kod Sjenice.

„Imam dvadeset krava, pedeset ovaca, jutros sam hteo da ih maknem, a kad sam čuo ministra Nedimovića da će da poveća subvencije po 500 za grlo to me je vratilo”, navodi Mirsad Rahić iz Trijebine na Pešterskoj visoravni.

Pešterska visoravan ima ogroman prostor za uzgoj goveda jer se prostire na 80 000 hektara poljoprivrednih površina.

„Procena je da naredne godine sa Peštera će moći da se izveze do 700 tona junećeg mesa, da je ovo tek početak tog posla i da bi u narednim godinama trebalo da se poveća ovaj kapacitet”, smatra Esad Hodžić, direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede. Na Pešterskoj visoravni uzgaja se oko 50.000 govedi i oko 45.000 ovaca.

 

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike