Vatra u Notr-Damu pod kontrolom

Devet vekova stara katedrala Notr Dam uspešno je odolevala svim nedaćama,ali je sinoćni požar bio jači i od volje i od napora koje su uložili pariski vatrogasci.

Vatra koja je je izbila na vrhu katedrale iz 12. veka brzo se proširala na čitav krov, progutavši zvonik čuvene bogomolje, koji se potom u potpunosti urušio. Tek tada je požar stavljen pod kontrolu.

"Zvali su me iz celog sveta. Ovo jeste tragedija celog sveta. A Notr-Dam predstavlja istoriju naše prestonice, i odmah sam pomislila na slike oslobađanja Pariza kada su rekli da su se zvona sa ove katedrale čula do Buenos Ajresa", kaže gradonačelnica Pariza An Hidalgo.

Parisko tužilaštvo odmah je pokrenulo istragu, a slučaj se i dalje vodi kao incident.

Katedrala Notr-Dam je bila usred rekonstrukcije, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar "potencijalno povezan" sa radovima na rekonstrukciji, navodi agencija.

"Kada je u pitanju spomenik koji volite i u kome živite, koji slavite i koji predstavlja toliko toga iz vaše istorije – to je veoma veoma tužno. I ja pitam Boga zašto, zašto? Danas je sveti ponedeljak, ovo je važna nedelja i zato pitam Boga zašto – ali mislim da ću odgovor dobiti tek kada dođem u raj", rekao je sveštenik Notr-Dama Patrik Šavujet.

Na mesto požara među prvim je došao i predsednik Francuske.

"Za nas je Notr-Dam više od katedrale. Notr-Dam je naša istorija, naša književnost, naša mašta, mesto gde smo preživeli važne istorijske trenutke, epidemije, ratove, gde smo dočekali slobodu. Ono je epicentar naših života", kaže predsednik Francuske Manuel Makron.

Poručio je da će katedrala zajedničkim snagama biti obnovljena.

"To je bez dileme deo naše sudbine i projekat za godine pred nama i ja ću tome ostati posvećen. Već od utorka počinjemo nacionalnu kampanju za prikupljanje novca za obnovu, a tražićemo pomoć najtalentovanijih stručnjaka širom sveta da nam pomognu u obnovi", dodao je Makron.

Zbog rekontrukcije brozane statue uklonjene su prošle nedelje, ali ostaje pitanje koliko su oštećena ostala umetnička dela, posebno ona koji su velikog formata.

"Ovim se završava jedan deo istorije, globalnog nasleđa, arhitekture. Neizreciva tragedija zbog koje će tugovati ceo svet", kaže Sindi, turista iz Ekvadora.

"Niko ovo nije mogao ni da zamisli dok smo obilazili Pariz. Bili smo blizu i prvo smo pomislili da je u pitanju samo manji požar. Sve vreme smo stajali i gledali i suze su navirale, bilo je teško obuzdati emocije", govori Alfredo iz Španije.

Gradnja katederale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Notr-Dam svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

Žaljenje zbog požara izrazili su brojni svetski lideri, kao i predsednik i premijerka Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike