Vašington sprema Kijevu još HIMARS-a; UN: Za nekoliko nedelja puna primena sporazuma o žitu

Rusija, Ukrajina,Turska i Ujedinjene nacije potpisale su sporazum o deblokadi izvoza žita iz ukrajinskih crnomorskih luka. To će olakšati sve veću prehrambenu krizu u svetu i zaustaviti rast cena hrane.

Za stolom palate Domalbahče u Istanbulu, dve strane odvojeno su potpisale sporazum sa Turskom i Ujedinjenim nacijama.

Dogovoreno je da ukrajinska mornarica vodi brodove koji prevoze pšenicu kroz minirano područje u Odesi i drugim crnomorskim lukama.

Rusija se obavezala da tokom kretanja brodova poštuje primirje, a Turska i Ujedinjene nacije proveravaće brodove zbog ruskih strahova o krijumčarenju oružja.

Prema oceni stranih posmatrača, sporazum predstavlja veliku diplomatsku pobedu za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Pozvao je zaraćene strane na prekid sukoba, uz očekivanje da će sporazum biti prekretnica.

Sporazum će biti u potpunosti operativan za nekoliko nedelja, što bi trebalo da omogući deblokadu 20 miliona tona žita u Odesi i drugim lukama.

Uprkos diplomatskom pomaku u Istanbulu, sukobi na istoku i jugu Ukrajine ne prestaju.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov tvrdi da ukrjainske snage trpe znatne gubitke naoružanja dobijenog od zapadnih zemalja. Iz Moskve tvrde da je u Kramatorsku likvidirano oko 300 ukrjinskih boraca.

Britanska obaveštajna služba MI-6 veruje da oružane snage Ukrajine mogu kroz nekoliko nedelja da krenu u kontraofanzivu. Navode da Rusija nema dovoljno namenskih raketa potrebnih za kopnenu ofanzivu.

Vašington sprema Kijevu još HIMARS-a

Pored već odobrenih 175 miliona dolara pomoći, Vaštington sprema još 275 miliona vrednu vojnu tehniku.

Nova pomoć će broj visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema M142 u Ukrajini povećati na 20. HIMARS može precizno da pogodi mete u krugu od 80 kilometara.

Bela kuća je takođe saopštila da će novi vojni paket uključiti i 500 dronova "duh feniksa", kao i 36.000 komada artiljerijske municije.

Gasprom je saopštio da je aktuelni ugovor sa "Simens enerdžijem" ne predviđa nikakve dodatne obaveze za Moskvu u slučaju vraćanja turbine za gasovod "Severni tok 1".

Navodi se da kompanija još nije dobila neophodnu dokumentaciju od "Simens enerdžija" koja potvrđuje izuzeće od sankcija EU i Kanade kako bi turbina mogla da bude vraćena u kompresorsku stanicu "Portovaja".

Rusija je ažurirala spisak takozvanih "neprijateljskih" zemalja", na koji su dodate Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kaže da će sa tim zemljama biti smanjeni kontakti, a da su moguće i druge posledice.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike