Vašington pred Bajdenovu inauguraciju – grad duhova i vojnika

Tradicionalni balovi povodom inauguracije novog predsednika su otkazani zbog pandemije koronavirusa, a zbog opasnosti da se ne ponove demonstracije, poput protesta 6. januara, kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa, zatvoren je park "Nešenal Mol".

Građani Vašingtona američku prestonicu opisuju kao grad duhova, ali sa vojnicima, a atmosferu uoči inauguracije kao neprirodnu, prenosi Rojters.

Prethodnim inauguracijama prisustvovalo je i do milion ljudi koji su ceremoniju pratili putem video bimova postavljenim u "Nešenal molu", a novi predsednik je nakon inauguracije pešačio od Kapitola do Bele kuće.

Ceremonije stupanja na dužnost novih američkih predsednika su uvek bile obezbeđene na visokom nivou, ali se ovakve bezbednosne mere ne pamte.

Dva pripadnika Nacionalne garde neće obezbeđivati ceremoniju inauguracije, nakon što je uvedeno proveravanje da li pripadnici Garde imaju veze sa ekstremističkim grupama, preneo je Si-En-En.

Nije potvrđeno da li su ta dva pripadnika Nacionalne garde povezana sa ekstremistima.

Kristofer Miler, vršilac dužnosti ministra odbrane, rekao je da prema obaveštajnim informacijama Bajdenovoj inauguraciji ništa ne preti "iznutra".

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer rekla je da vlasti nisu imale izbora i da su morale da pojačaju bezbednost nakon napada na Kapitol kada su, kako je rekla, "takozvane patriote pokušale da zbace svoju vladu i ubiju policajce".

"Ne želimo da vidimo ograde. Definitivno ne želimo da vidimo naoružane trupe na našim ulicama, ali moramo da zauzmemo drugačiji stav", rekla je Bauzerova za En-Bi-Si.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар