Vanredno stanje na Haitiju, vojska na ulicama Port o Prensa

Vanredno stanje na Haitiju, praćeno zatvaranjem aerodroma i nekoliko ambasada zapadnih država, uvedeno je pošto su nepoznate osobe upale u rezidenciju i likvidirale predsednika Žovanela Moiza.

Nedugo pošto je zatvorena američka ambasada, predsednik Džo Bajden je rekao da je "šokiran i ožaložćen" ubistvom predsednika Haitija.

Premijer Haitija Klod Žozef za napad je optužio "strance", koji su međusobno komunicirali na engleskom i španskom jeziku, navodeći da je naoružana grupa sa okolnih brda sišla oko jedan sat posle ponoći i upala u predsednikovu rezidenciju.

U napadu je ranjena i predsednikova supruga, ali njena sudbina nije sasvim jasna, jer su pojedini mediji na Haitiju javili da je po prijemu u bolnicu, podlegla povredama zadobijenom u napadu.

Napad je usledio posle godina protesta protiv Moizove vlasti i zahteva za njegovu ostavku, ali i dalje nije poznato ko su počinioci napada, iako lokalni mediji tvrde da je na listi sumnjivih šef mafije, bivši policajac koji je uspeo da ujedini nekoliko rivalskih grupa u jedinstvenu organizaciju.

Moiz je predsednik Haitija od februara 2017. godine, a poslednjih nekoliko godina je na meti oštrih protesta opozicije, koja ga optužuje za korupciju, zastrašivanje i ubistva političkih rivala.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар