Vanredni sastanak ministara odbrane EU 7. i 8. marta, Kijev ponovo zatražio F-16

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je direktora Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jija na posledice ukoliko Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u napadu na Ukrajinu.

Istakao je i da je Vašington zabrinut da Peking razmatra slanje oružja Moskvi.

Blinken je potvrdio i da su predstavnici američke vlade razgovarali sa milijarderom Ilonom Maskom o korišćenju satelita Starlink u Ukrajini.

Sa druge strane, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da Vašington pokušava da opravda sopstvene akcije za podsticanje ukrajinske krize optužbama za navodne zločine Moskve u Ukrajini i ukazao na "beskrajno pumpanje" Kijeva oružjem.

Kako je najavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, vanredni sastanak ministara odbrane EU biće održan 7. i 8. marta radi koordinacije dodatnih isporuka oružja i municije Ukrajini.

Borelj je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao i da Zapad mora da obezbedi još vojne pomoći Ukrajini i ubrza svoje isporuke.

Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije ukrajinski zvaničnici pozvali su članove Američkog kongresa da utiču na predsednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, navodeći da bi savremeni borbeni avioni povećali sposobnost ukrajinskih snaga da se bore sa ruskim raketnim napadima, preneo je Rojters.

Kako je saopštio ukrajinski "Energoatom", dve ruske rakete ispaljene u subotu proletele su "opasno blizu" nuklearne elektrane na jugu Ukrajine.

"Pretnja od udara u reaktor sa mogućim posledicama – nuklearnom katastrofom, ponovo je bila velika. Ovo je još jedan akt nuklearnog terorizma Ruske Federacije koji ugrožava bezbednost celog sveta", rekli su ukrajinski zvaničnici.

Šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio je na moguće nestašice energenata sledeće zime, pošto relativno malo prirodnog tečnog gasa (LNG) stiže na tržište, dok će kineska potrošnja porasti ove godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike