Valjevo ne zaboravlja pilota Milenka Pavlovića, 22 godine od herojske borbe bez radara sa 16 NATO aviona

Komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Milenko Pavlović 4. maja pre 22 godine herojski se borio bez radara sa 16 NATO aviona.

Uspomenu na slavnog pilota, sa posebnom pažnjom, neguju u njegovom rodnom selu Gornje Crniljevo kod Osečine.

"Spomen kompleks, u okviru koga se nalazi spomen-dom posvećen pilotu pukovniku Milenku Pavloviću izgradili su dobrovoljnim prilozima i besplatnim radom meštani Gornjeg Crniljeva i meštani Podgorine koji se rado sećaju svog heroja i žele da sačuvaju večnu uspomenu na našeg Davida koji je svoj život dao u borbi protiv Golijata", kaže kustos muzeja Milan Petrović.

Brgadni general 204. vazduhoplovne brigade Željko Bilić ističe da je Milenko bio ratnik i vitez i da je junačkim srcem odleteo u legendu, znajući da će svojim životom štititi mlade pilote.

"Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji ali i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svoga naroda", naglašava Bilić.

Država je pilota Mlenka Pavlovića odlikovala ordenom za hrabrost. Nedosanjan san porodice je da bude proglašen narodnim herojem.

U Gornjem Crniljevu ekpa RTS-a pronašla je majku Radmilu, ali ona nema više snage za izjavu.

Ranije je već sve rekla:

"To bi mi bila jaka želja, ali ne znam da li ću to da dočekam i šta će sve da bude. Sve što je bilo dosad, svima mogu da se zahvalim a narodnim herojem ga još niko nije proglasio. On je za majku narodni heroj i ako ga ne proglase".

Ostaci aviona Mig 29 pali su u selo Bujačić. Spomenik mu je podignut u Valjevu. Vojska Srbije, Valjevo i Osečina svake godine mu na dan pogibije odaju počast.

"Nama kao porodici je veoma drago da grad Valjevo i opština Osečina, u saradnji sa pripadnicima 204. vazduhoplovne brigade, održavaju dane sećanja na herojski podvig našeg oca", poručuje sin Srđan Pavlović.

Centralna gradska ulica u Osečini nosi ime Milenka Pavlovića. Počast jednom od najvećih heroja odbrane otadžbine odala je i "Pošta Srbije" puštajući u opticaj marku sa njegovim likom.

Danas u 12.04 časova nakon nadletanja borbenih aviona Vojske Srbije delegacije grada Valjeva i Vojske Srbije kod spomen obeležja položiće cveće. Pomen će služiti sveštenstvo eparhije valjevske. Cveće će biti položeno i u Bujačiću gde su pali ostaci aviona Mig 29.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар