Valjevo čeka brze trake do novog auto-puta

Istraživačka stanica Petnica povezana je sa svim naučnim institucijama sveta. Do auto-puta "Miloš Veliki" nema dobru vezu. Na putu od Valjeva do Nepričave stalne su gužve, saobraćaj je usporen, pa se do Petnice dugo putuje.

"Osećamo da smo udaljeniji od Beograda, Novog Sada, nego što smo bili kad smo počinjali sve ovo pre tridesetak godina. Saobraćaj je jedno usko grlo, Valjevo nije dobro povezano auto-putem", kaže Vigor Majić, direktor Petnice.

Valjevo je značajan industrijski centar u Srbiji. Kineska kompanija "Hajsens" kupila je "Gorenje" i godišnje se proizvodi 750 hiljada uređaja. I italijanski "Vali" i "Krušik" su veliki izvoznici.

Direktor "Krušika" Vladimir Lukić navodi da je prošle godine izvoz bio 105 miliona dolara.

"Imali smo situacije da je iz fabrike dnevno izlazilo 12 do 15 šlepera. Svakako da će taj novi auto-put doprineti efikasnijem i brzem transportu", ističe Lukić.

Povezivanje Valjeva sa auto-putem počinje na proleće

Valjevo će biti brže povezano sa auto-putem. Na proleće počinju radovi na izgradnji četiri brze trake do Nepričave.

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović ističe da to je šansa Valjeva za privlačenje novih investitora, koji se već javljaju, pogotovo u poslednja dva-tri meseca, ali i isto tako i za razvoj turizma na Divčibarama.

Projekat predviđa da 17 kilometara brzih traka, posle izlaska iz Valjeva, idu novom trasom do lajkovačke petlje i auto-puta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike