Uz operu Toska Centar „Sava“ slavi 41. rođendan

U istorijsku potku – borbu režima sa Napoleonovim pristalica sredinom juna 1800. godine utkana je ljubavna priča začinjena strašću, čežnjom, ljubomorom, ali i ucenom i ubistvom, zarad očuvanja ponosa, čestitosti i slobode.

"Pokušavam da donesem sve nijanse opere. Pučini je koristio mnoge netradicionalne zvuke, kao što su na primer zvona. Tu je naravno i akcija koja odslikava i strast i dramu", kaže Alberto Veronezi, dirigent i predsednik Fondacije Pučinijevog festivala.

U svojim biografijama solisti beleže nastupe u prestižnim svetskim salama, a Paoleta Maroku je 1998. bila Uneskov amabasador mira.

"Toska je nezavisna. Ona je pevačica, diva i na visokoj društvenoj lestvici, poznata. Ali i zaljubljena. Njena uloga je kao u današnjim filmovima", kaže Paoleta Maroku.

"Pevati ulogu Skarpija, je kao pevati Tosku juče, kao pevati je sutra, jer je ova opera kao filmska drama puna akcije", kaže Alberto Gazale.

Genijalnost Pučinijeve Toske je upravo u tome što se lako može razumeti i u današnjem vremenu, rekao je Dario di Vijetri, koji peva ulogu Kavaradosija.

Sva raskoš scenografije videla se već na probi.

"Scenografija je klasična, urađena je verno kako je to sam Pučini želeo. Zadatak našeg Festivala je da prikaže tradicionalni pristup Pučinijevim delima", kaže dirigent Beronezi.

U izvođenju te svevremene opere angažovani su hor i orkestar Narodnog pozorišta, a ostalo je produkcija Pučinijevog festivala iz Tore di Laga. U tom mestu, nedaleko od svoje rodne Luke, Pučini je i sahranjen.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike