Uvredljiv grafit na ogradi škole „Meša Selimović“ u Novom Pazaru

Na betonskom delu ograde, crnim sprejom bilo je ispisano "ubij, iznačparaj, zakolji da nijedan pravoslavac ne postoji".

Grafit je ubrzo prekrečen, a direktor te škole Zoran Mutavdžić rekao je za RTS da je u to vreme bio službeno odsutan i da je taj deo ograde nepristupačan kamerama.

Policija radi na rasvetljavanju tog slučaja.

Ispisivanje grafita osudili su brojni građani, nevladine organizacije, udruženja, SDP i pozvali nadležne da reaguju i počinioce adekvatno kazne.

"Akademska inicijativa Forum 10" ističe u saopštenju da su poruke koje inspirišu nasilje, pozivaju na ubistvo, raspirivanje verske i nacionalne mržnje, opasne po svako društvo, posebno za multietničke sredine i zajednice, kao što je Novi Pazar.

"Tražimo hitno reagovanje nadležnih institucija čiji je zadatak da istraže i pronađu autore spornog grafita i na taj način doprinesu smirivanju potencijalnih tenzija u multietničkom Novom Pazaru i tumačenja ko može da bude naručilac i inspirator navedenog grafita", navodi "Akademska inicijativa Forum 10".

SDP: To nije lice Novog Pazara 

Sandžačka demokratska partija ističe da osuda ovakvih pojava nije dovoljna te da se mora delovati odlučno kako bi sasekao svaki vid ekstremizma.

"Širenje verske i nacionalne mržnje je neprihvatljivo i to nije lice grada Novog Pazara, niti njegove istorije i tradicije, koju odlikuju suživot i dobri odnosi", naglašava SDP.

Stranka je izrazila čvrstu opredeljenost u borbi protiv ekstremizma, ističući da je to bolest koja se mora iskoreniti za dobrobit svih građana.

"U vreme kada je svaki objekat i ulica pokrivena video nadžorom, SDP smatra da se moraju poduzeti oštriji koraci kako bi se spriječile ovakve neodgovorne radnje. Stranka je pozvala nadležne organe, policiju i tužilaštvo da preuzmu odgovornost i reaguju odlučno kako bi se sprečilo širenje ekstremizma i mržnje u društvu", prenosi Radio-televizija Novi Pazar.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike