Uvode se nova pravila, da li će svi morati da zamene lične karte

Valentina Vulić, načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije, rekla je da lična karta bez čipa, kao i do sada, mora da se zameni ukoliko se menjaju bitni podaci.

Do sada, prema postojećem zakonu, podatak o adresi prebivališta nije se vodio kao "bitan".

"Ovim sulovljavamo da svi podaci u ličnoj karti odgovaraju činjeničnom stanju", istakla je Vulićeva gostujući u Dnevniku RTS-a. 

Kada je reč o ličnim kartama sa čipom, one ne moraju da se menjaju i ostaće važeće do datuma koji je naveden u ličnoj karti. Ukoliko se menjaju bitni podaci, oni će biti izmenjeni kroz čip, kao i do sada. 

Prijava nestanka lične karte 

Jedna od novina u izmenama zakon o ličnim kartama jeste proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale.

Do sada se proglašavanje nevažećih ličnih karata objavljivalo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, to raditi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

"I dalje će stranke će biti u obavezi da prijave nestanak, promena će biti takva što će biti manji iznos prilikom prijave nestanka. Plaćaće taksu za donošenje rešenja ali neće snositi trošak za oglašavanje u Službenom glasniku, to je 800 dinara do sada bilo", istakla je načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije.

Identifikacija na daljinu 

Takođe, jedna od novina koja će biti omogućena izmenama zakona jeste i unos elektronskih sertifikata u ličnu kartu, za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis.

Ovim sertifikatom građani će moći da podnesu zahteve MUP-u i od kuće.

"To će biti dokaz visoke pouzdanosti dokaza identiteta. Npr. za vozačku dozvolu i sada može da se podnese zahtev i bez odlaska na šalter, ali to ne koristi veliki broj građana, verovatno jer su navikli da idu na šalter. Trudićemo se da opciju na daljinu uvedemo i u novim postupcima", naglašava Valentina Vulić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар