Najbrže vesti u Srbiji

Utvrđeni propusti u radu novobeogradskog Centra za socijalni rad

Nadzorom nad stručnim radom novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad, Komisija je konstatovala određene propuste u realizaciji stručnih procedura među kojima su i nepotpune procene činjenica bitnih za obim zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali i izostanak adekvatne komunikacije između različitih institucija, rečeno je agenciji Beta.

U te propuste "spadaju neblagovremeno postupanje i nepotpuno realizovane procene u smislu utvrđivanja svih relevantnih činjenica koje su od bitnog uticaja na obim i sadržaj obezbeđene zaštite žrtava porodičnog nasilja i zaštite najboljeg interesa maloletne dece", saopšteno je Beti u Ministarstvu. 

Propusti su, kako navode, "u značajnoj meri bili uslovljeni objektivnim okolnostima odnosno izostankom adekvatne komunikacije između institucija različitih sistema koje su nadležne za postupanje kada je u pitanju zaštita žrtava nasilja u porodici".

Nadzorom je ukazano na značajne nedostatke u povezivanju i koordinaciji rada institucija sistema u cilju blagovremnog i celovitog reagovanja na pojavu nasilja u porodici i zlostavljanja dece.

Komisija je, kako je saopšteno, naložila direktoru gradskog Centra za socijalni rad Beograd preduzimanje mera za utvrđivanje konkretne odgovornosti rukovodioca odeljenja Novi Begorad i svih stručnjaka koji su bili neposredno angažovani u predmetu porodice L. O. i u roku od 30 dana treba da izveste ministarstvo.

Pre 11 dana muž (46) je ubio suprugu ispred Centra za socijalni rad u ulici Tošin bunar, naočigled troje dece, a slična nesreća dogodila se i pre nekoliko dana u Centru za socijalni rad u Rakovici.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike