Usvojene izmene zakona o bezbednosti saobraćaja i policiji

U Skupštini Srbije danas su usvojene izemene zakona o bezbednosti saobraćaja, kojima se ukida odredba koja je predviđala tehnički pregled vozila dva puta godišnje.

Ovim predlogom zakona previđen je samo jedan tehnički pregled godišnje, a omogućeno je i vlasnicima novih vozila da prve godine nemaju obavezu prvog redovnog tehničkog pregleda.

Vlasnici su ipak dužni da pribave dokumentaciju kojom se garantuje tehnička ispravnost vozila.

Poslanici su usvojili izmene zakona o policiji kojima se sistematski usaglašavaju plate u MUP-u i to na način da ne dođe do smanjenja plata, već njihovog povećavanja.

Kako je objasnio ministar unutrašnjih poslova Nebojiša Stefanović obrazlažući zakon, ove i naredne godine doći će do povećanja plata, za one čija je plata vrednovana kao niža na određenom radnom mestu.

„Plata se neće smanjivati, već će faktički njihov stepen uvećanja u narednim godinama biti manji u odnosu na one čija plata je vrednovana kao viša, a trenutno primaju nižu platu“, kazao je Stefanović.

Osnovni instituti prepoznati Zakonom i dalje su isti: osnovna plata koja se dobija množenjem osnovice za obračun i koeficijentom plate. Osnovicu utvrđuje Vlada, radna mesta se razvrstavaju u platne grupe i razrede.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike