Ustavni sud BiH privremeno zabranio Zakon o nepokretnoj imovini RS, Dodik najavljuje novi zakon

Odluka Ustavnog suda BiH stupa na snagu odmah. Privremeno je zabranjena primena zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Doneta je na elektronskoj sednici i bila je jedina tačka dnevnog reda. Od sedam sudija jedan je bio protiv.

Ustavni sud BiH odlučivao je na osnovu apelacije člana Predsendištva Denisa Bećirovića i ostalih koji su tražili donošenje privremene mere.

"U ovom momentu Ustavni sud je ocijenio da postoje razlozi da se ova privremena mjera donese i sa aspekta pravne sigurnosti i eventualno štetnih posljedica koje mogu nastati primjenom ovog Zakona", smatra Valerija Galić predsednica Ustavnog suda BiH.

Odgovor Republike Srpske  

Ovo obrazloženje Milorad Dodik naziva smešnim i paušalnim. U Palatu Republike na konsultacije je pozvao koalicione partnere. Pred novinare izašli su sa stavom o političkom jedinstvu i odgovorom na odluku Ustavnog suda BiH.

"Današnja odluka Ustavnog suda je sramna, jer u njoj nema ništa pravno. Kažu da je osnov za donošenje destabilizacija, odnosno složenost tog pitanja. To sve govori o tome da su se oni zapetljali ko pile u kučine i da ne znaju šta rade. Imovina i dalje pripada RS. Pripremamo odmah novi zakon i mi ćemo taj zakon ponovo donijeti", poručuje Milorad Dodik.

Predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić ističe da je privremena mera trenutno onesposobila zakon RS i da će morati da ga usvoje u nekom drugom obliku.

A šta bi u praksi značilo odustajanje od ovog zakona? Sva nepokretna imovina Srpske kao što su šume, poljoprivredno zemljište, škole, bolnice, sudovi, pa čak i putevi, parkovi i sva ostala nepokretna imovina knjižili bi se kao vlasništvo BiH.

Novi zakon koji najavljuju u Srpskoj biće treći za godinu dana, jer su prethodna dva osporili Ustavni sud i Kristijan Šmit.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike