Uspomene sa ORA i druženje u Jagodini

Posle 40, 50 godina i dalje ih drži isti duh, na licima im je osmeh, jer prijateljstva stečena na trasama gradilišta i u brigadirskim naseljima ostaju zauvek. Više od dve stotine akcijaša iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine okupili su se na drugom međunarodnom susretu ovaj put u Jagodini, da obnove sećanja i ponovo zagrle stare prijatelje.

"To su prekrasna sećanja, emocije, to ne zaboravljam. Samo treba čovek da bude tamo, da se druži, da se radi", kaže Neva Jenkov iz Slovenije.

"To je prelepo, evo i sad ježim se kako je to bilo lepo, interesantno to druženje, rad na trasi, društvene aktivnosti kasnije u naselju, sportske aktivnosti, drugarstvo, to je nezaboravno nešto", navodi Dejan Novaković, akcijaš iz Jagodine.

Kao što je to bilo nekad, skup je počeo postrojavanjem brigadira i predajom raporta komandantu akcije. Ikonografija već dobro poznata, uz diskrete zvuke akcijaških pesama iz sedamdesetih i obavezan pozdrav.

Svetlana Ugrinov iz Kikinde ima originlnu akcijaški uniformu: "To je bio sastavni deo uniforme, plus majica, pantalone, alat, rukavice i sve ono što je sledovalo, znači amblemi su šiveni kako se odlazilo na radne akcije."

"Mi nismo jugonostalgičari, mi smo Ju go slo ve ni", kaže Angel Antonov iz Severne Makedonije.

Bio je planiran i odlazak na trasu, do obližnjih izletišta, ali je planirano farbanje klupa odložila jaka kiša. Zato je druženje u odličnom raspoloženju nastavljeno u studentskom domu u Jagodini.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike