Uskoro sporazum o imovini „Srbijagasa“ u Republici Srpskoj

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da su gasne kompanije usaglasile odnose i da je Vlada RS dala saglasnost za potpisivanje sporazuma, kao i da će Vlada Srbije u narednih nekoliko nedelja razmotriti to pitanje.

"To je preduslov za potpisivanje ugovora koji bi u potpunosti regulisao odnose i vlasničku strukturu u okviru ‘Gas promet Pala’ i ‘Srbijagasa’", ukazao je Antić.

Ministar je naveo da je sa kolegom iz Republike Srpske razgovarao o nizu pitanja i budućih projekata u domenu energetske sigurnosti Srbije i Republike Srpske, počev od gasne interkonekcije sa Bugarskom i proširenja gasnog skladišta "Banatski dvor".

Dodao je da se razgovaralo i o projektu novog gasnog transportnog sistema od granice sa Bugarskom prema granici sa Mađarskom koji bi, kaže, obezbedio tranzit većih količina gasa kroz Srbiju i imao implikacije i na Republiku Srpsku.

"Sve to stvara dodatnu energetsku sigurnost za Srbiju, Republiku Srpsku i BiH jer će omogućiti potpuno razvijanje gasnog tržišta i značajno povećati potrošnju gasa u Republici Srpskoj", naveo je Antić.

Ministar energetike RS Petar Đokić rekao je da je za Republiku Srpsku važno da je na sastanku dogovoreno da Vlada Srbije uskoro razmatra predlog sporazuma koji bi regulisao pitanje imovine "Srbijagasa" u Republici Srpskoj. 

On je pojasnio da je preduzeće "Gas promet" preuzelo i upravljalo imovinom koja je u bivšoj Jugoslaviji pripadala "Srbijagasu", te da bi sporazum regulisao dalje upravljanje i vlasništvo nad imovinom kojom je, kaže, kompanije Republike Srpske upravljala 20 godina.

"Za nas je važno da je sporazum na pravičnoj osnovi i da se može pristupiti uređenju odnosa na gasnom tržištu BiH jer bi ‘Gas promet’ bio drugačije legitimisan u gasnim aktivnostima na prostoru BiH", smatra Đokić.

Kako je naveo, na sastanku je bilo reči i o zajedničkim projektima u sektoru energetike i izgradnji novih hidroenergetskih objekata na reci Drini.

"Raduje me što su obe države strateškim dokumentima usmerile takvu mogućnost ka realnom. Republika Srpska intenzivno radi na početku realizacije projekta hidroelektrane ‘Buk Bijela’, a želimo da Srbija bude naš partner u takvim projektima", ukazao je Đokić. 

Sastanku su prisustvovali i direktori "Srbijagasa" Dušan Bajatović i "Gas prometa Republike Srpske" Milomir Draganić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike