Uskoro prvi ugovor o zameni stolarije, subvencije i za solarne panele

Ružica Vranjković, novinarka RTS-a koja prati sektor energetike navodi da je 67 lokalnih samouprava raspisalo poziv za domaćinstva, a da će uskoro učiniti to i Beograd.

"Tačno 67 lokalnih samouprava ušlo je u ove subvencije sa državom, potpisalo je sa Ministarstvom energetike da će da pomogne i da će dati polovinu sredstava, a drugu polovinu daje država. Beograd još uvek nije. Ja sam juče kontaktirala Ministarstvo energetike i rekli su mi da je sve u redu, biće konkurs i za Beograd. Razlog zašto još nisu potpisali je kažu taj što žele da više novca izdvoje čak i u ovom prvom pilot-projektu. Znači, povećaće sumu sredstava za te namene i narednih dana ja očekujem da će konkurs biti raspisan", navodi Vranjkovićeva.

Ističe da ja bitno da građani na vreme spreme potrebnu dokumentaciju i dodaje da će sledeći konkurs za sve u Srbiji biti raspisan već u novembru.

Kako kaže, zbog loše izolacije i dotrajale stolarije mi praktično bacimo godišnju proizvodnju jedne termoelektrane u Srbiji.

"Ove subvencije će mnogo značiti građanima. Zamenom stolarije i izolacijom ćemo uštedeti, trošiti manje energije", navodi Vranjkovićeva.

Pola novca za nabavku solarnih panela daje država

Država subvencioniše i ugradnju solarnih panela. Javni poziv traje do 1. oktobra. 

"Otvoren je 3. septembra. Ne sumnjam da će biti veliko interesovanje jer ako vi možete sa 4.500 do 5.000 da evra pokrijete potpunu potrošnju sa solarnim panelima, a platićete samo 2.500 jer polovinu sredstava vam daje dražava sa lokalnim samoupravama, to znači da je to dobra ivesticija", ocenjuje Vranjkovićeva. 

Procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele je potpuno pojednostavljena. Potrebno je da se obrate "EPS Snabdevanju" da žele da postave solarne panele. "EPS Snabdevanje" će izaći na teren i sa njima potpisati tipski ugovor za postavljanje solarnih panela odnosno za proizvodnju električne energije za njihove sopstvene potrebe.

S tim i građani dobijaju novi status "kupac-proizvođač" električne energije. A to znači, struju koju tokom leta proizvedu, a premaši njihove potrebe, mogu prodati ili najbolje, deponovati u EPS-ovom elektrosistemu.

"Vi možete da stavite toliko toliko panela da pokrijete potpuno sve – grejanje, bojler, potrošnju u domaćinstvu, a može i da vam ostane nešto – leti ćete proizvoditi više. Sav višak koji u tom trenutku ne potrošite, a to će vrlo često biti, vi predate mreži. I nakon izvesnog vremena, recimo noću ili u zimskom periodu, vi taj višak povučete natrag iz mreže i trošite. Tako da se radi neko akumuliranje energije, znači, deponovaćete kod EPS-a i povući tu struju kada vam bude potrebna", objašnjava Vranjkovićeva.

Navodi da su uštede u računima za struju sa solarnim panelima ogromne, a sve to zavisi, kako kaže, od broja panela koliko ih stavite.

Dodaje da sve informacije o ovim subvencijama građani mogu pronaći na sajtu Ministarstva energetike i sajtu svake lokalne samouprave.

"Tu su im dostupni i formulari koji treba da se popune. Znače, popune ga, odštampaju i sa ostalom potrebnom dokumentacijom ga predaju", objašnjava Vranjkovićeva.   

Govoreći o predstojećoj grejnoj sezoni navodi da su cene uglja i drva uglavnom ostale na prošlogodišnjem nivou – 40, 45 evra po kubiku, a da je cena gasa drastično skočila.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар