Uručena priznanja „Zeleni“ i „Crni list“

"Zeleni list" za aktivnosti u oblasti očuvanja životne sredine dobili su Udruženje "Stop kafileriji", "Eko straža", "Podrinjski Antikorupcijski tim", Inicijativa "Pravo na vodu", "Eko – Pančevački rit", Udruženje "Ekomar", "Balkan Green Energy News", emisija "Marka žvaka", Dragana Arsić, Ramo Tahirović i Nebojša Bata Joksić.

Specijalno priznanje "Zeleni list" uručeno je Ambasadi Kraljevine Švedske za dugogodišnju podršku Srbiji u sprovođenju reformi u životnoj sredini i Miodragu Obradoviću za pionirski poduhvat u pošumljavanju goleti na Pešterskoj visoravni, u dolini Ibra i na Kopaoniku.

Sa druge strane, "Crni list" – za nedovoljno ulaganje u smanjenje zagađenja životne sredine, dobili su Skupština Opštine Prijepolje zbog nesanitarnih, divljih deponija koje zagađuju životnu sredinu, "Serbia Zijin Copper" zbog nedovoljnog ulaganja u smanjenje zagađenja životne sredine u Boru i Republička veterinarska inspekcija zbog nerešavanja problema divljih deponija životinjskog otpada.

Akciju iza ovih priznanja pokrenuli su Ekološki magazin "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije još pre 38 godina, sa ciljem unapređenja zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše doprinose očuvanju,odnosno, najviše zagađuju životnu sredinu.

U akciji su i ove godine, kao predlagači, učestvovali pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije, kao i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika medija širom zemlje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар