Uručena nagrada „Neven“

Nagrada "Neven" za beletristiku pripala je romanu "Sazvežđe violina" Vesne Aleksić, u izdanju Kreativnog centra. To je emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti, ratu i pop-kulturi.

"Dvadeset godina je prošlo od rata i od bombardovanja, pojavila su se nova deca koja nemaju pojma o tome, i njima je namenjena ova knjiga. Ovde se govori o nekim tragičnim danima ali knjiga svakako i ima tu optimističnu poruku da je ono što nas može uvek spasti, muzika", kaže Vesna Aleksić.

Aleksandar Zolotić nagrađen je za ilustraciju knjige "Neko se uselio u onu staru vilu" Uroša Petrovića u izdanju Lagune. Njegov rad je filmičan, sa raskošnom scenografijom, jakog kolorita i dobro je usklađen sa tekstom.

"Prenositi Urošev svet u vidu crteža na papir je bilo jako zanimljivo, posebno što je u ovoj situaciji to bio jedan posebno izmaštan svet koji se graniči malo sa stimpankom, sa nečim što se možda ne sreće toliko u našem izdavaštvu. Imao sam potpunu slobodu, likovi su bili fenomenalni, potpuno drugačiji od bilo čega što sam radio do sada", kaže Zolotić.

"Neven" za popularnu nauku pripao je knjizi "Šest nemogućih stvari pre ručka" Marije Mišić, u izdanju Radio-televizije Srbije. Nastala je iz istoimene rubrike emisije Radio Beograda "Korak do nauke", inspirisana krilaticom iz knjiga o Alisi, a u čast Luisu Kerolu.

"Šest nemogućih stvari su zapravo zanimljivosti, ono što ne izgleda moguće, verovatno a nauka kaže da je sasvim realno i objašnjava kako je realno i kako do toga doći", kaže Marija Mišić.

Priznanje i mogućnost korišćenja znaka "Dobre igračke" dobili su: društvena igra "Revolucija ključ" i didaktička aktivna tabla "Andramolje".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike